Jump to content

Vedd észre, hogy mit jelez a szervezeted!

2024. 07. 14. 19:00

Az emberi szervezet egy bonyolult, de remekül megalkotott szerkezet. Bonyolultságából adódóan pedig nagy a hibalehetőség is. A testünk jelez.

Naponta ad jelzéseket a testünk arról, hogy hogyan vagy. Sok esetben fájdalom formájában, máskor ennél kevésbé egyértelműen. De ha nem is jár fájdalommal, attól még zavaró jelenléte fejtörést és kétséget okozhat. Ideje, hogy odafigyeljünk magunkra.

Fájdalom

Senki sem szereti, ha fáj valamije, ezért szinte kivétel nélkül minden otthonban található fájdalomcsillapító. Ám nem minden fájdalom szűnik meg egy-egy pirulával. A tartós fájdalom gyakran figyelmeztethet valamilyen alapbetegségre.

Megváltozott bőr és haj

Mi nők sokat foglalkozunk bőrünk, hajunk és körmünk állapotával is, így szinte azonnal észrevesszük, ha valamilyen negatív változás áll fenn. Lehet, hogy hormonok vacakolnak, de könnyen lehet, hogy az étrend egészséges változatával tünetmentesíteni lehet ezeket a gondokat, máskor pedig nem. Akkor viszont lehet, hogy komolyabb dolog állhat a háttérben, aminek érdemes utána járni.

Hirtelen fogyás vagy hízás

Indokolatlan súlyváltozás, főleg, ha az rövid idő alatt következik be, aggodalomra adhat okot. Ez összefügghet hormonális problémákkal, anyagcserezavarokkal vagy emésztőrendszeri betegségekkel.

Emésztési problémák

Az olyan tünetek, mint a puffadás, hasmenés vagy székrekedés, jelezhetik az irritábilis bél szindrómát (IBS), ételintoleranciát vagy súlyosabb állapotokat, mint például a Crohn-betegséget vagy a vastagbélrákot. Ezért ne halogassunk szakemberhez fordulni.

Immunrendszer gyengesége

Ha egyik betegség jön a másik után, az nemcsak a munkából veszi ki az embert, vagy nehezíti azt meg, hanem arra utalhat, hogy valamilyen alapvető immunrendszeri probléma áll fenn.

Tartós fáradtság

Bármennyire odafigyelünk, hogy meglegyen a kellő alvási idő, egyszerűen folyamatosan fáradtnak érezhetjük magunkat. Nem mindig csak a kimerültség áll a háttérben. Lehet az vérszegénység, pajzsmirigy rendellenesség is.

Alvászavarok

A nagy hőség, a stressz okozhat időnként problémát az alvásban, azonban, ha ez túlott méreteket ölt, az már alvászavarra vagy depresszióra utalhat.

 

Szokatlan vérzés

Nemcsak a menstruációra gondolunk, hanem akár az orrból eredő vérzésre, vagy az ínyvérzésre, vagy ha a vizeletben és székletben vér jelenik meg, az a szervezet vészjelzése, amelyet komolyan kell venni.

Szív- és légzőszervi panasz

A mellkasi fájdalom, nehézlégzés vagy szívdobogás érzése azonnali orvosi kivizsgálást igényelhet, mivel ezek a szív- és érrendszeri betegségek, például szívroham vagy tüdőembólia előjelei lehetnek, így azt javasoljuk, hogy ne várjunk vele.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)