Mi van benne?
Egy 100 grammos körtében átlagosan 52 kalória van, 12 gramm szénhidrát, 0,4g fehérje, ezen kívül található benne, a szervezetünk számára elengedhetetlen magnézium, kalcium, kálium, és foszfor. Egy átlagos (közepes méret) körte elfogyasztása jótékonyan hat a szervezetünkre, ugyanis fogyasztásával növeljük szervezetünk C-vitamin és K-vitamin szükségletét. Fogyasztása során mindemellett, kálcium, magnézium, vas, folsav és B6-vitamin is kerül szervezetünkbe.
Mire jó?
Tanulmányokkal igazolták, hogy a körte jótékonyan hat az emésztőrendszerre, csökkenti az emésztőcsatorna gyulladásait, szabályozza a bélműködést, gyomorfájás ellen kiváló, hiszen megnyugtatja az irritált gyomorfelületet. Segít beindítani az anyagcserefolyamatokat, és az emésztést. Magas vitamin tartalma miatt, vízhajtó hatású.
Húgyúti problémák esetén, orvosság lehet 3-4 pohár 100%-os körtelé. Mindezek mellett, fogyasztása során, a körtében található bórtartalom miatt, a mentális állapotunk, éberségünk, és koncentrációképességünk is javulhat. Bármennyire is hihetetlenül hangzik, a körtefogyasztással csökkenthető a szívroham, cukorbetegség és az elhízás esélye. A rostban gazdag táplálkozás ugyanis jót tesz a szervezetnek. Egy közepes méretű körtében átlagosan 6 grammnyi rost található, amely egy 50 év alatti nő napi szükségletének mintegy egynegyede. A körtefogyasztás csökkenti a bélszakasz különféle gyulladásos betegségeinek kialakulását, valamint a gyomor terhelését is.
Fogyasztásának hatására teltségérzetünk hosszabb ideig tart, kevésbé leszünk éhesek, így testsúlyunk sem emelkedik. További tanulmányokkkal igazolták, hogy a körte fogyasztása csökkenti a vérnyomást és a szervezet koleszterin szintjét.