Jump to content

Miről ismerhető fel a serdülőkori depresszió?

2014. 04. 08. 14:29

Habár egyre többet tudunk a depresszióról, nehéz felismerni, ha egy tizenéves szenved benne. Egyáltalán egy tinédzser mitől lesz depressziós? Ugyanakkor bárki lehet depressziós, még a tizenévesek is. Bármilyen hihetetlen, napjainkban minden 5. tinédzser szenved depresszióban. Ami ennél is sokkal rosszabb adat, hogy 70%-uk nem kap megfelelő kezelést erre a betegségre, ami pszichés és fizikai tüneteket okoz. Ha egy depresszióban szenvedő tizenévest nem kezelnek, annak súlyos következményei lehetnek. A leggyakoribb depressziós tünet legtöbb esetben a nem nyilvánvaló okokból eredő szomorúságérzet.

A tinédzserek depressziós tünetei leginkább a rendkívüli érzékenységben, dühben, vagy szorongásban jelentkeznek. Ennek „hozománya” lehet a gyakori sírás. Emellett gyakran vannak fizikai panaszaik, úgy, mint gyomorfájás vagy fejfájás. A lelki és testi panaszok együtt okozhatják a gyerek iskolából való kimaradását, vagy épp gyenge teljesítményét.

De ide sorolható, hogy a tininek gondot okoz az emberi kapcsolatok kialakítása, valamint két olyan veszélyes dolog, mint megnövekedett hajlam károsszer használatra és kockázatos, olykor veszélyes szexuális viselkedés.

Egy orvosnak ugyanakkor figyelembe kell vennie, hogy ezek a tünetek hogyan befolyásolják a tizenéves viselkedését és életét. Az orvos javasolhat hangulatjavító gyógyszereket a tünetek enyhítésére, illetve beszédterápiát vagy tanácsadást, mely segít a betegeknek megtanulni a nehézségek leküzdését. Súlyos esetek esetén az orvos beutalhatja betegét kórházba megfigyelésre, sőt akár hosszabb kezelésre is.

Egy amerikai tanulmány szerint azonban a pozitív gondolkodásmódra való átállás a tinédzserek esetében is nagyban segíthet megelőzni a depressziót. Elsősorban azért, mert a mostani tizenévesek képesek megtanulni, hogyan zárják ki a negatív gondolatokat, megelőzve ezzel a depresszió kialakulását.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/kamaszpanasz.hu