Jump to content

A válás az egyik legnagyobb lelki trauma a gyereknek

2014. 05. 07. 20:27

Azzal mindenki tisztában van, hogy elvált szülőnek lenni cseppet sem könnyű dolog, akár anya, akár apa az illető. Azonban náluk is rosszabb az elvált szülők gyerekeinek sorsa. Sokszor hallani: elválni úgy kell(ene), hogy a gyermek a legkisebb mértékben sérüljön. Ezt azonban nehéz betartani. A válás mindenkit megvisel, de talán kár is újra meg újra hangoztatni, hogy abban általában a gyermek, a gyermekek sérülnek leginkább lelkileg. A legszomorúbb, ha saját magukat hibáztatják a történekért, különösen, ha semmit sem tudnak az okokról. A legrosszabb, ha a gyermeket, aki még javában „gyászol” egyik szülője elköltözése, a család szétesése miatt, eszköznek használja apa és anya az egymás elleni harcban.

A gyerekek aválás nyomán olyan lelki sérüléseket szenvednek, és cipelik hosszú ideig - melyeknek kialakulniuk sem kellett volna feltétlenül, ha szüleik normálisan kezelik válásukat. Pedig meg lehetne védeni a csemetéket ezektől a sérülésektől.

A legtöbb szülő elköveti azt a hibát, hogy a gyereken keresztül kommunikál! Ennek köszönhetően olyan szituációnak teszik ki, melyet még a szülők sem tudnak kezelni!

Egy tinédzser gyermek esetében különösen fontos, hogy biztonságban érezze magát, amikor addigi világa a feje tetején áll. Nem szabad abba a csapdába esni, hogy rázúdítjuk a válással kapcsolatos érzéseinket, részleteket osztunk meg vele, és a mérgünket a volt párunkkal szemben. Bőven elég nekik, hogy megküzdjenek saját szorongásaikkal, és nekünk szülőként kell helyt állnunk!

A gyermekeket meg kell érteni, meg kell hallgatni, ezért vagyunk a szüleik. A válás után pedig nagyon is akad mit elmagyarázni. Hallgassuk meg őt és ne akarjuk megmondani, mit is gondoljon! Nagyon fontos, hogy ha lehet, ne kritizáljuk a volt párunkat előtte!

Amikor a gyermek apa vagy anya otthonában tölti a hétvégét, visszatérésekor érdemes mondani valamit neki, kérdezni tőle. Ha ugyanis semmit sem reagálunk, azzal stresszbe taszítjuk őt, megfosztva valójában attól, hogy bármelyik szülőjével igazán őszinte lehessen. Ha lehet, inkább egy-két könnyed és vicces kérdést tegyünk fel neki, ami oldja a feszültséget, és ennyi elég is.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkiélet.hu/ferfionline.hu