Jump to content

Mivel jár, ha pszichológusnak készülsz

2014. 05. 13. 18:31

Az érettségik végéhez közeledve már minden ki tisztában van vele, hol szeretne tovább tanulni. Napjainkban egyre népszerűbb a pszichológussá válás. De mivel jár ez? A pszichológia iránt senki sem közömbös, természetesen megosztja a társadalmat. Egyesek mindig is pszichológiát akartak tanulni, hogy „belelássanak” másokba, mások pedig rettegnek, hogy valaki „átlát” rajtuk.

Gyakori hiba,hogy összetévesztik a pszichológust a pszichiáterrel. A pszichiáter orvosi egyetemet végzet szakember, míg a pszichológus bölcsészettudományokat végzett. A pszichológiai szak az egyetemek egyik legkedveltebb szaka volt mindig is. Ennek köszönhetően minden évben lehet számítani túljelentkezésre.

Az alapképzés során sokkal több statisztikában és élettanban van részünk, mint alap pszichoterápiás ismeretekben. De megismerkedhetünk a fejlődéslélektan, személyiség lélektan nagyobb elméleteivel.

A mesterszak gyakorlatorientáltabb, itt már lehet választani a különböző szakirányok között: kognitív és evolúciós pszichológia, fejlődés és klinikai gyermekpszichológia, klinikai és egészségpszichológia, munka és szervezetpszichológia vagy tanácsadás és iskolapszichológia.

A diploma megszerzésével azonban még nem ért véget a pszichológus tanulói karrierje. Csakúgy, ahogy az orvosok vagy mint a jogászok, a pszichológusnak is szakképesítést érdemes szereznie. A szakképzések már munka mellett adják meg a szükséges támogatást.

A képzések elengedhetetlen feltétele a megfelelő önismeret. Azaz a pszichológusnak kötelező bizonyos óraszámmal önismeret végeznie kiképző pszichoterapeutánál. Összességében látható, hogy pszichológiát elszánt és elhivatott emberek tanulnak. Hosszú évek kihívása mire a terapeutai székbe egy szakember ülhet.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/kamaszpanasz.hu