Jump to content

Nem kell aggódni, jól nézel ki

2014. 05. 15. 18:23

Tizenéves srácoknál gyakori probléma, hogy fülig bele vannak esve valakibe, viszont ha meglátják magukat a tükörben, elborzadnak. A televízióban és a reklámokban látott férfiideálokhoz képest sehol sincsenek, és ez alaposan rontja az önbizalmukat. Úgy vélik, nekik mindig furcsán áll a hajuk, túl soványak vagy éppen kövérek. Ilyenkor úgy vélik, az egyetlen megoldás az, hogy életük végéig elkerülnek minden romantikusabb kapcsolatot. Pedig nem ez a megoldás! Ezzel a problémával a tinik és a felnőttek nagy része küzd. A bizonytalanság a testünkkel kapcsolatban nem kell, hogy visszatartson bármiben is!

Mindenki tudja, hogy a lányok aggódnak, hogy hogyan néznek ki. Ez nem jelenti azt, hogy a fiúknak tilos ezt tenni. Kutatások szerint egyre több férfi aggódik a súlya miatt. A férfiak egy része fogyni szeretne, a másik része pedig hízni akar -izomzat építés céljából- sőt, sokan mindkettőt szeretnék.

Az emberek testideálokat alkotnak, aminek mindenki meg akar felelni. Ebből kifolyólag sok férfi szégyelli mutogatni a testét olyan publikus helyeken, ahol le kell vetkőzni, mondjuk strandon vagy a szaunában. Azok az emberek, akiknek nem felel meg a saját testük, önbizalomhiányban szenvednek, és ez sok helyzetben hátráltatja őket.

Igazából akkor jössz rá, hogy nem vagy megelégedve a testeddel, ha meglátod mit lehetne rajta változtatni. Amikor egy srác eléri a serdülőkort, teste hirtelen elkezd változni és normális, hogy furán néz ki, ezért szégyenkezik a teste miatt. Ez az egész a kultúrából fakad: a fiúk arra törekednek, hogy elérjék azt az irreális alkatot, amit a média sugall nekik.

Ilyenkor a legjobb kerülni azokat az embereket és dolgokat, melyek azt sugallják, hogy hogyan kéne kinézni. Szeretni kel a testünk, bármilyen alakú és formájú is legyen.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/kamaszpanasz.hu