Jump to content

Gyermekkori szexuális bántalmazás áldozatait segítő honlap indult

2014. 05. 19. 12:33

A Beszélj róla! projekt keretében elindult egy honlap, amelyen gyermekkori szexuális bántalmazást átélő áldozatok név nélkül oszthatják meg a történetüket. A projekt célja mind egyéni, mind társadalmi szinten megtörni a témát övező hallgatást. A programot gondozó Anoni Mara Társaság tagjai hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elhangzott, a gyermekeket ért szexuális bántalmazás tabutéma, amelyről az áldozatoknak nehéz beszélni, és amelyet a társadalomnak nehéz meghallani.

A nyilvánosságra kerülő esetek alapján Magyarországon minden tízedik gyermek érintett, de a valós arány ennél sokkal nagyobb lehet, hiszen sok áldozat sosem, vagy csak évekkel, évtizedekkel az őt ért trauma után meséli el a történteket. A www.beszeljrola.hu oldalt éppen azért indították, hogy legyen egy nyitott, elfogadó közeg, ahol az áldozatok név és regisztráció nélkül kimondhatják a velük történteket, ami a trauma feldolgozásának első lépése - hangsúlyozta.

A honlapot nemcsak az áldozatoknak szánták, hanem a közvéleménynek, a témára érzékeny érdeklődőknek is, hiszen a hallgatás hosszú távon a társadalmat is megbetegíti. A történetek megismerésével a kívülálló számára zavaros, sötét borzalom felbontható kis realitásmorzsákká, így értelmezhetővé válik.

Víg Sára pszichológus arról beszélt, hogy minden olyan helyzet szexuális bántalmazásnak (abúzusnak) számít, amelyben egy idősebb vagy felnőtt ember szexuális tárgyként használ egy gyermeket.

Hyross Virág ügyvéd szerint pozitívum a magyarországi jogszabályozásban, hogy a szexuális erőszak minősített esetének számít - ezért nagyobb büntetési tételt von maga után -, ha azt gyermek ellen követik el, továbbá a szexuális kényszerítés is önálló tényállás. Emellett nemcsak az büntethető, aki elköveti a bántalmazást, hanem az is, aki tud róla, mégsem tesz ellene.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/MTI