Jump to content

Lelki oka is lehet a bepisilésnek

2014. 05. 23. 21:44

Számtalan testi - lelki tényező befolyásolja, mikor szabadulhatunk meg végre a pelenkáktól, s hogyan viszonyulnak a gyerekek a bilihez. A szobatisztaság felé vezető úton az egyik első lépés, hogy a kicsi észrevegye, megérezze az ingert. Ez kétéves kor előtt ritkán teljesül, ezért teljesen fölösleges ennél korábbi időszakban bilire száműzni a gyerkőcöt. Mi tekintünk normális folyamatnak? Ha a gyerek másfél és három éves kora között megválik a pelenkától, és képes visszatartani szükségleteit, amíg el nem ér a vécére.

A kutatók az első esetben - amikor a gyereknek soha nem volt szobatiszta korszaka - nem találtak lelki okot a bepisilésre, a kutatások tanulsága szerint nagy szerepet játszhat az öröklődés. A bepisilés oka lehet még hormonális probléma, vagy a kiválasztó szervek alaki vagy működési rendellenessége.

Ha egy gyerek kiegyensúlyozott körülmények között él, a fennálló kisebb szervi elváltozásokat le tudja küzdeni, és akaratlagosan meg tudja tanulni az ürítés szabályozását. Ez az állapot viszont ingatag: ha lelki trauma éri (válás, kistestvér születése, kórházi kezelés), a test "leggyengébb pontján" jelenik meg a tünet, újra kezdődik a bepisilés. Ilyenkor az orvosi kezelés mellett szükség van pszichológus segítségére.

Nem helyes, ha erőltetjük a szobatisztaságra szoktatást, hiszen a legtöbb kisgyerek előbb-utóbb magától is eljut erre a szintre. Ha azonban még ötéves korában is többször bepisil éjszaka, érdemes részletes orvosi vizsgálatot kérni, hogy ki lehessen zárni a ritka, de lehetséges szervi okokat, betegségeket. Ha a gyerek már szobatiszta volt körülbelül fél éven át, és aztán újból bepisil, akkor legtöbbször lelki eredetű okokra gyanakodhatunk. Ehhez vegyük igénybe pszichológus segítségét.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/babaszoba.hu