Jump to content

A játék szerepe kiemelten fontos a gyermek fejlődésében

2014. 05. 26. 20:52

A gyerekek különböző fejlődési szakaszában különböző játékokra van szükségük. A változatosság és a játékok formáinak és tartalmának fokozatos gazdagítása elősegíti a szociális, fizikai és kognitív fejlődést egyaránt. A gyerekek a játék által ismerkednek környezetükkel, a világban zajló eseményekkel, a tárgyak különféle tulajdonságaival és a közösségi élettel. Segítségével szinte észrevétlenül tanulnak és fejlődnek, miközben mindez még élményt is nyújt a számukra. Pár hetes korukban a babák még egy csörgővel is hosszasan eljátszanak, később azonban, fejlődésüknek megfelelően egyre bonyolultabb és változatosabb játékokra lesz szükségük.

A játékokhatással vannak a gyermek értelmi képességeinek fejlődésére, gazdagítja érzelemvilágát, kreativitását és szociális képességeit. Ennek egyik legfontosabb feltétele, hogy a kicsinek lehetősége legyen kortársaival együtt játszani, illetve ő maga szabadon alakíthassa az egyes játékok folyamatát.

A korai gyermekkorban, a kicsik játékok által fejlesztik kommunikációs képességeiket és a játékok tanítják meg őket a bonyolultabb összefüggések megértésére is. Kiemelten fontos, hogy a játék során a gyermekek minél felszabadultabbak legyenek és leljék örömüket az egyes tevékenységekben, hiszen így gazdagítják érzelemvilágukat és a kreativitásuk is szabadon szárnyalhat.

A játék közben kialakuló változatos helyzetek megtanítják a gyerekeket a megosztás és együttműködés előnyeire is, valamint ezáltal fejlődnek az olyan érzelmekre épülő képességek is, mint a barátság és figyelmesség.

A közösségi játék hatalmas örömforrást is jelent a gyermek számára! Ebben a időszakban a kicsik sokszor még nem a célban, hanem magában a játék folyamatában lelik lelki örömüket és abban, hogy mindezt megoszthatják pajtásaikkal.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/csaladvilag.hu