Jump to content

Kis odafigyeléssel megelőzhető lenne több százezer értelmetlen haláleset

2014. 05. 30. 16:41

Az emberek többsége úgy gondolkozik, hogy a fiatalokat kevesebb testi és lelki betegség fenyegeti, mint a felnőtt korosztályt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonban most felnyitotta a világ szemét. Bármilyen hihetetlennek tűnik, de évente több százezer értelmetlen haláleset lenne megelőzhető, ha az egészségügyi szervezetek nagyobb hangsúlyt fektetnének a tinédzserek orvosi ellátására, célzott megsegítésére és a megelőzésre.

A szervezet kimutatása alapján a fiatalok életét veszélyeztető kockázatok között dobogós helyen szerepelnek a – gyakran alkoholos befolyásoltság vagy droghasználat következményeként – elszenvedett közlekedési balesetek, valamint az AIDS és az öngyilkosság.

1,2 milliárd 10 és 19 év közötti fiatal él a világon, és kicsit több odafigyeléssel mintegy 1,3 millió fiatalkorú halála megelőzhető lett volna. Szakemberek szerint 14 év a korhatár, ami után az első tünetek megjelennek a lelki bajokkal küzdőknél

Számos országban a tinédzserek körében szinte már népbetegségnek számít a szorongás és a depresszió, amelyből egyenesen következhet az öngyilkosság, ami mára a harmadik vezető halálokként lépett elő. Nem kisebb súllyal esik latba a fiatalkorúak ellen elkövetett erőszak, ami a légúti fertőzések után az ötödik helyezettként szedi áldozatait a fekete rangsorban.

A 15–19 év közötti lányok közül sokan – főként az afrikai és az ázsiai kontinensen – még mindig a terhesség alatt vagy szülés közben felmerülő komplikációk miatt veszítik el az életüket. Valamelyest vigasztaló tény, hogy a WHO jelentése szerint e téren az utóbbi években jelentősen sikerült csökkenteni a halálozási arányt.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/szabadfold.hu