Jump to content

A családtervezés pszichológiai szempontjai

2014. 06. 30. 16:41

A családalapítás minden ember életében nagy feladat függetlenül attól, hogy mennyire vágyik rá. Legtöbbször ennek egzisztenciális és orvosi feltételeiről hallhatunk, de ugyanilyen fontos az egészséges család kialakulásában a pszichológiai érettség. A korábbi több generációs családot, amiben nagyszülők, szülők és gyermekek éltek együtt, felváltotta a nukleáris család, amiben két generáció, szülők és gyermekeik élnek együtt. Egy család létrejöttéhez tehát szükség van a gyermekre is, vagyis mondhatjuk azt, hogy az első gyermek születésével egy új család is születik.

Ez több szempontból is nagy horderejű változásokat jelent. A legszembetűnőbb, hogy az új jövevény figyelmet és törődést igényel, gondozni és ápolni kell őt, amiben minden friss szülőnek gyakorlatot kell szereznie. A felnőtteknek meg kell tanulniuk a korábbi férfi és női szerepeik mellé illeszteni a szülői, vagyis az anyai és apai szerepeket, ezeket úgy egyeztetve össze, hogy se egyik, se másik ne csorbuljon.

Erre is fel lehet készülni, ha nem csupán a családalapítás anyagi kihívásaival és a gyermekszülés orvosi feltételeivel nézünk szembe, hanem elfogadjuk, hogy a családalapításhoz egyéni és ebből fakadó párkapcsolati kiegyensúlyozottság is szükséges. A családalapítást az a társas érés folyamán és párkapcsolatokban is csiszolódó kép teszi lehetővé, ami meghatározza, hogy kinek milyen családmodell él a fejében.

Ha ez közös, akkor nem jelent akadályt, ám minél nagyobbak az eltérések, a családmodell egyeztetése annál nagyobb energiát és esetenként annál több kompromisszumot igényel, ami egy ponton túl nem tartható. Ezek a feltételek, ha komolyan odafigyelünk rájuk a család, de még inkább a gyermekek boldogságához szükségesek, ami mindannyiunk számára egyformán érték.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/babaszoba.hu