Jump to content

Nyár, gyerek, zűrzavar

2014. 07. 09. 10:43

„Halihó nyár, halihó zűrzavar!“ – hangzik sok szülő szájából a nyári szünidő kezdetekor. Nagymama dolgozik, a legjobb barátnő kirándul, a keresztmama nem ér rá. A gyerek otthon van, unatkozik, s napról napra egyre jobban aggasztja a szülőket, hogy mit művelhet egymaga, vagy a testvérekkel. Sokan nem tudnak választani a nyári hónapokban a család és a munka között, mivel nem tudják összeegyeztetni a kettőt. De ha hiszik, ha nem, erre is van megoldás!

Általában minden szülő aggodalommal lép ki reggel az ajtón, fordítja el a kulcsot a zárban, s hagyja otthon gyermekét, aki kora reggel még az igazak álmát alussza. Vannak, akik a vakáció és a teljes szabadság, a semmittevés közé egyenlőségjelet tesznek, azt remélve, hogy a csöppségek majd feltalálják magukat, játszanak. Pedig nem ez a helyes megoldás! Igaz, a nyári szünidőben több idő jut a kikapcsolódásra, egy gyermeknek azonban mindig szüksége van valamilyen feladatra, amit a nap folyamán elvégezhet. Ezáltal sok rosszaságra nem jut idő vagy energia, s a gyermek fontosnak érezheti azt, amit csinált, büszke lehet magára, amiért elrakodott a szekrényben, összerakta az evőeszközöket vagy felseperte az udvart.

Ilyen pici feladatokkal bízzuk meg gyermekünket, s a siker biztos! Ezen kívül természetesen egy csomó lehetőség tárul elénk, ha gond a gyermek nyári lefoglalása. Léteznek különböző táborok, melyek helyben vannak, s a kicsiket délutánig lefoglalják jelképes összegért. Tánctábor, kézműves- vagy akár sporttábor, gyermekünk imádni fogja. Munka után persze sok szülő fáradt, kimerült, de próbáljunk meg minél több időt tölteni lányunkkal vagy fiunkkal. Meséljük el neki, milyen napunk volt, s kérdezzük meg tőle ugyanezt!

A helyi táborok mellett persze nyáron fontos szerepet kapnak a barátok, kik nélkülözhetetlenek a gyermekeknek ahhoz, hogy a vakáció feledhetetlen legyen. Néhány délutáni közös program is feldobhatja a napot, tartsunk felolvasást, menjünk el közösen bringázni vagy sétálni, esetleg labdázzunk. Arra viszont figyeljünk, hogy ne feledkezzünk bele a munkába, s tudatosítsuk, hogy gyermekünk fontosabb mint bármi más!

(Fotó:angolgyerekeknek.com/reiki.timba.biz)