Jump to content

Hogyan neveljünk boldog gyereket? – az irányító szülő

2014. 07. 25. 20:39

Ahány szülő, annyi szülőtípus, de a pszichológusok azért megpróbáltak rendet tenni a káoszban, és különböző vezérelvek, dimenziók mentén négy fő típust különböztettek meg. Az tekintélyelvű vagy autoriter szülő után az irányító (autoritatív) szülőt mutatjuk be.

Az autoriter és az autoritatív szülő közötti legfőbb különbség az, hogy míg előbbi szabályközpontú, utóbbi gyerekközpontú, bár természetesen állít föl bizonyos korlátokat. A különbség a hogyanban van: az irányító szülő magas követelményeket támaszt, de mindezeket a szigorú szabályokat érveléssel indokolja, bevallja tévedéseit. A gyermekhez érzelmi melegséggel fordul, bizonyos határig támogatja elképzeléseit, önállóságra neveli, de szükség esetén segíti is.

Összefoglalva fogalmazhatunk úgy, hogy az autoritatív szülő gyermeke önállóan játszhat, de tudja, hol a határ. Így ez a gyermek a későbbiekben könnyen föltalálja magát új helyzetekben, barátságos és együttműködő, tudja majd érvényesíteni önmagát.

A következő részben már átesünk a ló másik oldalára. Marad a gyerekközpontúság, de a következő szülőtípus ezt már túlzásba viszi: az engedékeny, megengedő szülőt mutatjuk be.

(Fotó:homeword.com)