Jump to content

Nem eszik a gyermek

2014. 07. 29. 12:35

A szülő, különösen az édesanya akkor nyugodt, ha látja gyermekét jóízűen enni. Ha azonban ez valami miatt nem így történik, az anyák többsége megijed, betegségre gyanakszik. Pedig az étvágytalanságnak több oka lehet.

Ez a szülő számára „rémálom” már csecsemőkorban kezdetété veheti, ugyanis szoptatás ideje alatt, amikor újra menstruálni kezd az édesanya, megváltozik az anyatej íze. Ilyenkor a csecsemő elutasítóvá válhat, vagy kevesebbet eszik. Azonban, ahogy kezd nyílni a tudatuk, úgy fedezik fel szűk keretek között a világot. Minden olyan érdekes, felfedezésre váró, hogy egyszerűen csak nincs ideje az evésre, jobban érdekli minden más. Ekkor kezdődik meg a hozzátáplálás időszaka is, és vannak gyermekek, akik idegenkednek az új ízektől, azok színétől, állagától.

Amikor az étvágytalanság már tartóssá válik, feltétlenül ki kell deríteni annak okát. Okozhatja betegség, pl. vérszegénység, elhúzódó fertőzéses betegségek, húgyúti fertőzés, bizonyos genetikai betegség, pszichés betegség.
Már az egészen kicsi gyermek is reagálhat egy konfliktusra úgy, hogy megtagadja az ételt, például családi konfliktus, haláleset, testvérféltékenység. Tinédzser korban különösen veszélyes a bulimia és az anorexia.

Ha az állapot tartósan fennáll, érdemes kivizsgáltatni a gyermeket. Az ok háttere lehet bélférgesség, bakteriális fertőzés, gomba. A vizsgálatok fényt deríthetnek számos betegségre. Az is lehetséges, hogy ételallergia derül aki, amely esetben gasztroenterológus szakember tud segíteni.

Ha a nem evés hátterében betegség áll, természetesen gyógykezelni kell. Ha azonban semmi nem indokolja az étvágytalanságot, akkor a szülő megnyugodhat. De mit tehet, hogy egyen a gyermek? Változatos étrendet kell a szülőnek biztosítania, az ételek játékos formában való tálalása is felkeltheti a nem jól evő gyermek figyelmét. Adhat a szülő probiotikumokat a bélflóra rendezésére és az immunrendszer erősítésére, valamint adható vitamin is.

(Fotó:extension.com;roomtogrow.co.uk)