Jump to content

Mit kap a gyermek a mesétől? 1. rész

2014. 09. 11. 19:00

Megadja neki mindazt, amire szüksége van ahhoz, hogy tudja irányítani az életét. Közös élmény a szülővel, egyfajta ajándék.

 

Még több érdekesség a Facebook oldalon, itt!

Ezt kapja a gyermek a mesétől:

Tanítást arra, hogy egyszer majd el kell válnia a szüleitől.

A mesék zömében a főhősnek el kell hagynia a szülői házat, és egyedül kell boldogulnia. A gyermeknek is ki kell alakítania az önértékelését, az öntudatot, és a kötelességérzetet. Ez az egészséges személyiségfejlődés része.

Pozitív jövőképet

A mesék azt sugallják, hogy a gyermeknek is lehet boldog, értelmes élete, ha nem menekül el a veszélyek elől, és a magasabb értékeket követi.

Megtanítja álmodozni

Mivel a gyermekek gondolkodása még csöppet éretlen, és nincs kellő ismeretük sem a világról, a valóságot kiegészíti a saját világával. A mese hagyja szárnyalni a fantáziát. A mesében lévő lelkiállapot egyezhet a gyermek lelkiállapotával, de az őt körülvevő tárgyi valósággal nem.

"A mesék nem másról beszélnek, mint az élet örök és állandóan visszatérő témáiról, amelyek mindenhol és minden időben, minden férfira és nőre egyaránt érvényesek. Formájuk ugyan változik, de univerzális jellegük miatt tartalmuk mindig ugyanaz marad." (Massiomo Diana)

(Forrás: Baba Patika 2013 október / Fotó:babybudgeting.co.uk)