Jump to content

Így tanítsd játszani a gyermeked!

2014. 09. 12. 16:52

A Te csemetéd is képes egyedül játszani! Már 3 éves kor előtt megtaníthatod az egyedül való, hosszabb ideig tartó játék örömére.

 

Még több érdekesség a Facebook oldalon, ITT!

1. Először csak úgy játsszon a gyermek, hogy ott vagy mellette, de csinálod a dolgod. Bátorítsd, hogy egyedül is szépen fog tudni színezni, vagy legózni. A jelenléted megnyugtatja majd, és ha kész a mű, meg is dicsérheted.

2. Következő lépésként tedd biztonságossá a gyermek szobáját! Távolítsd el a miniatűr tárgyakat, a konnektorokat lásd el vakdugókkal. Kezdetben válaszd ki vele együtt, hogy mikkel fog játszani, mondd el neki, hogy az olyan nagyfiúk/nagylányok, mint ő, már szoktak a szobájukban játszani. Az ajtót persze ne csukd rá, és időnként nézd meg, jól játszik-e. Apró lépésekkel haladj előre, és ne erőltess semmit. Bátorítsd, tudasd vele, hogy Te tudod, hogy képes rá.

Miért hasznos az egyedül való játék a gyermeknek?

Fejlesztően hat rá, hiszen fejlődik a kreativitása, a problémamegoldó képessége, magabiztos lesz, és szárnyaló képzelőerővel fog rendelkezni. Általában két személyt játszik, így történeteiben helyet kap jó, rossz, aktív, és passzív szereplő is. Megtanulja felismerni, kifejezni, és uralni az érzelmeit, rendezi a gondolatait. Önbizalommal tölti el, hogy ő alakítja a játék fonalát. Megtanulja kezelni a magányt, elviselni a hiányt, az ürességet. Olyan élményeket él át, amik segítik majd a későbbiekben.

(Forrás: BabaPatika 2013 október / Fotó: )