Jump to content

A gyermekek érzelmi bántalmazásáról

2014. 09. 16. 11:01

„Egy 2005-ben készült felmérés szerint Magyarországon a bántalmazott gyermekek csaknem 58 százaléka érzelmi, 40 százaléka fizikai, 2 százalék pedig szexuális abúzust élt át (Herczog, 2007).”

Mivel a probléma iránt kevesen érdeklődnek, ezért szinte semmi sem állíthatja meg a gyermekek lelkében végzett pusztítást.

Az érzelmi bántalmazás fajtái:

Negatív kommunikáció

A negatív kommunikációt alkalmazó szülők, felnőttek becsmérlik, szidalmazzák a gyereket, és általa nem szeretett beceneveket aggatnak rá. Élcelődnek a képességeikkel, negatív tulajdonságokkal ruházzák fel őket, sőt, kifejezik, hogy „Bárcsak soha ne születtél volna meg!”. Előszeretettel hasonlítgatják őket össze másokkal, folyamatosan felelősségre vonják, s mindezt képesek a humor álcájával tálalni.

Túlzott elvárások a gyermekkel szemben

A szülő nem veszi tekintetbe a gyermek életkorát, személyiségét, képességeit, és mást vár el tőle, mint amit nyújtani tud. Ezek a szülők akkor mutatnak csak „szeretetet” gyermekük irányába, ha teljesítik az elvárásaikat. A kudarcélményekkel teli gyermek így a szülő mellett sem tud vigasztalódni.

Felnőttként kezelt gyermek

A gyermeki identitás megszűnik, hiszen a szülő társként kezeli a gyermeket, mintegy barátként, s a problémáit is vele beszéli meg. Sok így nevelt gyermek lesz a testvére dajkája, s van olyan eset is, amikor a szüleiről is gondoskodik. Túl korán szakad el a szülőtől, s olyan mértékű felelősség terheli, amire nincs felkészülve.

Rideg szülők

A szülők elutasítóak, elérhetetlenek a gyermek számára, így hamar megtanulja a magányt, és társaságban is inkább elhúzódik a többiektől, hogy ne kelljen újra átélnie az elutasítást.

(Forrás:Mindennapi Pszichológia magazin / Fotó:www.voicesempowered.org)