Jump to content

A kötődő nevelés

2014. 10. 02. 06:00

A kötődő nevelés az alábbi hármason alapszik: hordozás, együttalvás, és igény szerinti szoptatás.

A kötődő nevelés során a szülő alkalmazkodik a gyerek igényeihez, csak tudni kell, hogy mik azok. A szülő és gyermek közötti kapcsolat már az intrauterin kapcsolatfelvétellel is elkezdődik. Fontos, hogy gyermekünk már pocaklakó korában is pozitív alapingereket kapjon. Egy ideges, stresszes anyának könnyen lesz feszült, hiperaktív, figyelemzavaros gyereke. A hangok rengeteget jelentenek (az apa hangja is), a gyermek ebből tudja, hogy nincs egyedül.

Nagy szerepe van annak, hogy a születés után a baba bőrkontaktusba kerüljön az anyukájával, az anyai ösztön is így alakul ki, miközben az anya érzi a gyermek illatát, a baba pedig hallja az anyai szívverést.

S hogy mit jelent még a babának, ha kötődően nevelik? Elsősorban azt, hogy fontos a szüleinek, gondoskodnak róla, s érzi, hogy szeretni való. Különösen az első életévben fontos, hogy legalább napi három órát hordozzák a babát. Első életéve körül maga fog lekéredzkedni az anyai ölből.

A szoptatás ritmusában is kialakul egy harmonikus ritmus. Az együtt alvás is nagyjából egy éves koráig működik, utána fokozatosan át lehet szoktatni a kiságyába.

A kötődő nevelés magabiztos gyermeket ad a világnak.

(Forrás:babafalva.hu / Fotó:www.mykidsite.com)