Jump to content

Gyermekkori depresszió

2014. 10. 02. 19:59

A depresszió egy nagyon nehezen elviselhető érzelmi zűrzavar, melynek leküzdéséhez szakmai segítségre van szükség. Fontos, hogy felismerd a jeleket!

Gyanakodj depresszióra, ha a gyermeked:

- Lehangolt, szomorú, magába fordul, s látszólag ok nélkül sokat sír. A depressziós gyermek nem örül azoknak a dolgoknak, amik korábban boldoggá tették. Természetesen a kamaszokra jellemző érzelmi hullámzás nem depresszió.
- Elzárkózik a társas helyzetektől, nem találkozik a barátaival, kivonja magát a családi programokból, nem megy játszótérre, szakkörre.
- Megváltozik az aktivitása, nincs energiája, nem érdeklődő, nehezen koncentrál.
- Megváltoznak az étkezési szokásai. A nagymértékű hízás, és a fogyás is az érzelmi zavar tünetei lehetnek.
- Megváltoznak az alvási szokásai. A korábbi jó alvó forgolódik éjszakánként, vagy épp túl sokat alszik. A kamaszok megnövekedett alvásszükséglete még nem ok az aggodalomra.
- Feszült, gyakoriak nála a dühkitörések, vagy épp túl zárkózott, érzelemmentes, vagy épp szorongó.
- Testi panaszok is jelentkezhetnek, mindenféle szervi ok nélkül: fejfájás, hasi görcsök, bélproblémák, émelygés.
- Értéktelennek, nem szerethetőnek érzi magát, bűntudat, szégyenérzet gyötri. Nincs, vagy nagyon sötét a jövőképe. Gyakran van halálvágya, vagy öngyilkossági fantáziái.

Ha huzamosabb ideig (hetekig) több tünetet észlelsz a gyermekednél, keressetek fel egy jó szakembert, egy pszichológust, vagy pszichiátert, aki vagy antidepresszánst, és/vagy pszichoterápiás (viselkedésterápia, családterápia, művészetterápia, stb.) módszert javasol.

Ne hagyd, hogy a gyermeked be legyen zárva egy sötét, magányos, boldogtalan világba!

(Forrás:BabaPatika 2014 április / Fotó:abcnews.go.com)