Jump to content

Gyermeknevelés- Kontinuum elv 2.

2014. 10. 25. 08:31

„Sajnos  ami kultúránk a gyerek helyett szeret dönteni, gyerekeinket inkompetensnek látjuk, akiket meg kell védeni a világtól, amíg meg nem tanulják, hogy minden, ami létezik, veszélyes.”

Jean Liedloff, az elveszett boldogság nyomában című könyv szerzőnője egy venezuelai őslakos törzsben tapasztalt gyermeknevelési módszert nevezett el kontinuumnak.

A jekána anyukák hagyják a kisbabáknak, hogy maguk fedezzék fel a világot. Nem szólnak rá, hogy le fog esni valahonnan, engedik menni, járkálni, s ha bajban van, akkor a gyerek úgyis szól. Függetlenként nevelik. A mi kultúránk azt tanítja a babáknak, hogy a világban minden veszélyes, ezért mi döntünk helyettük, és korlátozzuk őket. Persze ne hagyjuk egyedül a pelenkázón, de az a szabály, hogyha ha valahová egyedül fel tud mászni, akkor többnyire le is tud onnan jönni.

Tisztelik a gyerkőcök akaratát. Nem mondják meg nekik, mi a jó, és mi a rossz, hagyják, hogy maguk fedezzék fel, vagy a szüleitől ellessék. Engedik segíteni őket a főzésben, ha szeretnének. Teljes jogú tagjai a társadalomnak, független személyiségek. Mi korlátozzuk, és irányítjuk őket, s átadjuk számukra a félelmeinket, szorongásainkat.

(Forrás: Jean Liedloff: Az elveszett boldogság / Fotó:azurelefant.blogspot.com)