Jump to content

Az empátia tanítható?

2014. 12. 30. 20:00

Az empátia képességével bele tudunk helyezkedni valaki más helyzetébe. Átérezzük az érzéseit, egy kicsit az ő szemével látjuk a világot. Vajon lehet-e az empátiát tanítani?

Az empatikus gyermekek népszerűbbek a közösségekben, ami nem is csoda, hiszen erős barátságokat képesek kialakítani, tesznek a közösségért, segítőkészek, kevésbé hajlamosak az agresszióra, és ügyesen támogatják a többieket.

Empátia gyermekkorban

Újszülöttkorban: már az egészen fiatal emberpalánták is sírni kezdenek, ha a közelükben valaki sír.

A kétévesek már tudják, hogy mások azért sírnak, mert szomorúak. Fel tudják idézni a szomorúság érzését, de nem kezdenek el sírni, inkább a másikat kezdik el megnyugtatni, hiszen az ő érzéseit külön tudják választani a saját érzéseiktől.

A későbbiekben már akkor is képesek a gyermekek empátiát érezni, ha az illető konkrétan nem mutatja a szomorúság külső jeleit (nem sír, nem torzul el az arca), csak mesél a bajáról.

Kisiskoláskorban akkor is képes empátiát tanúsítani mások iránt, ha mások általános körülményeiről (éhezés, járvány, sanyarú életkörülmények) van szó.

Hogyan neveld empátiára a gyermeked?

A biztonságosan kötődő, érzelmi biztonságban nevelkedő gyermek empatikusabb, segítőkészebb lesz egy közösségben. A gyermek hozzánk hasonlóan akkor tud együtt érezni másokkal, ha a saját kis világa rendben van.

Adj neki példát! Próbáld megérteni, amikor sír, dühöng, kiabál, és mondd el neki, megérted őt, tudod, mi zajlik benne. Ha megérted őt, hamarabb nyugszik meg, hamarabb rendezi az érzelmeit. Segíts neki azonosítani a különböző érzelmeket, így később saját maga is felismeri őket a maga, és mások viselkedésében is.

Ha empatikus, ne jutalmazd! Ez nemhogy növelné, inkább csökkenti a hasonló viselkedést. Tanítsd meg inkább neki, hogy az empátia értékes tulajdonság, és mutass neki példát, így biztosan lesz belső késztetése ennek az érzelemnek a kifejezésére!

(Forrás: babapatika 2014 október / Fotó:www.scarymommy.com)