Jump to content

Az első osztályosok kihívásai

2015. 01. 20. 11:30

Ha a gyermeknek az első osztályban problémái vannak, természetes, hogy ennek láttán a szülő aggódik a csemetéje miatt, és nem tudja hirtelen, mivel nem hátráltatja, és mivel segíthetné őt.

Minden kezdet nehéz. Az óvoda után a gyermek találkozik egy csomó új szabállyal, és kötelességgel, rengeteg újdonsággal, megjegyzendő dologgal.

Jelek, ha valami nincs rendben

Szótlan, zárkózott, étvágytalan, sír, ha iskolába kell mennie:

Ekkor általában szorong, nem képes leválni a szülőről, fél a változásoktól, s nem képes kifejezni igényeit, érzelmeit. Még jó képességű, szellemileg érett gyermekek is viselkedhetnek így, nem feltétlenül annak a jelei, hogy nem elég iskolaérett a csemete.

Fejfájás, hasfájás, reggeli hányás, vizelet, széklet - visszatartási zavar:

A teljesítményével kapcsolatosan szorong, izgul, hogy megfelel-e az elvárásoknak.

Az első hat hét

Ebben az időszakban még elfogadható bármilyen szélsőséges viselkedés, de cselekedni kell, ha már ekkor pszichoszomatikus megbetegedés gyanúja merül fel, vagy tanulási zavarok állnak fenn. A tünetek általában pár nap, pár hét után elmúlnak, hiszen a kialakuló barátságok, az iskola üteméhez igazodó életritmus miatt javulni fog a gyermek hangulata.

Tanulási zavarok

Ha küzdelem a leckeírás, ha nem tud odafigyelni az órán, elkalandozik a figyelme, lemarad, akkor mindenképp foglalkozni kell a gyermekkel, és segíteni kell abban, hogy leküzdhesse a nehézségeit.

(Forrás: Rózsakert Medical Center / Fotó:parentwood.com)

További érdekességekért keresd fel Facebook oldalunkat!