Jump to content

Hogyan lehetsz jó szülője a tizenévesnek?

2015. 02. 02. 11:45

Te megtalálod a hangot a kamasz gyermekeddel, vagy teljesen tanácstalan vagy egyes nevelési kérdésekben?

Egy ilyen életkorú fiatal mellett néhány témában jó, ha elengeded a kontrollt, másban viszont légy résen.

Fogadd el, hogy más utakon jár! Először is el kell fogadnod az eltávolodást, azt, hogy a gyermekednek saját gondolatai vannak, és esetleg más a stílusa is. Ha elfogadod őt olyannak, amilyen, könnyebb lesz tartani vele az érzelmi közelséget is. A gyerkőcök sokszor az ellentétei lesznek a szüleiknek, s a szülőnek sokszor zokul esik, ha a gyerek számára nem fontosak azok az értékek, amik neki igen. A terelgetés is sokszor hasztalan.

Elfogadnivaló minden családban lesz. Ateista szülők gyermeke vallásossá válhat, a zenekedvelőké mérnöknek tanul, az egyszerű külsejű anya lánya órákat sminkel, és még folytathatnám.

Kezeld őt egyenlő partnerként! Ha még mindig gyerekként bánsz vele, akkor a külön nyelvhasználat miatt állandó lesz otthonotokban a harc, és a sértettség. Ugye, ezt nem szeretnéd?

Nyújts neki támaszt anyagi és érzelmi értelemben, kezeld egyenértékű lényként, tiszteld, és értékeld őt. Természetesen néhány korlátra szükség lesz a neveléséhez, de ne akard megmondani, hogy milyen legyen.

Ne hagyd őt magára! Az, hogy felnőttként bánsz vele, ne jelentse azt, hogy nem érdeklődsz iránta. Öleld meg, mondj neki kedves szavakat, ha engedi, ha nem, ne bánd. Ne erőszakolj rá hétvégi programokat, ha egész idő alatt a szobájában akar lenni, tegye, de vedd észre, ha kidugja az orrát. Sokszor könnyebb beszélni vele, ha beültök egy forró csokira bevásárlás után, hiszen ott nem érzi magát annyira gyereknek. Sokszor persze az ő hangulatán múlik, hogy közelebb tudsz-e hozzá kerülni, de légy résen, figyelj rá!

Engedd el, de légy közel, tartsd az egyensúlyt!

(Forrás: lelkielet.hu / Fotó:nymag.com)

További érdekességekért keresd fel Facebook oldalunkat!