Jump to content

Apának lenni jó!

2015. 02. 07. 12:00

A férfi szerepe tényleg másodlagos a gyermeknevelésben? Miért fontos, hogy jelen legyen a család életében, s hogy eleget foglalkozzon a csemetéivel?

A legújabb kutatások eredményei azt támasztják alá, hogy az apa szerepe a gyermek egészséges fejlődésében egyenrangú az anyáéval.

Az apák védik, óvják a gyermekeiket, gondoskodnak róluk, s olyan élményekkel látják el őket, amiket egy nő nem, vagy csak ritkán tud nyújtani.

A jó apaság feltétele az egészséges férfiszerep. Ugyan rengeteget változott mára a családban az egyes feladatok leosztása (akár a férfi is főzhet, moshat, a nő is végezhet férfiasabb házimunkát), de így is fontos, hogy a férfi markáns maradjon az apaságában. Ahhoz, hogy jó apa legyen, érvényesítenie kell az apai tekintélyét, a klasszikus férfiszerepét. Így a gyermek is fel tud nézni az apjára, akinek jól esik a pozitív visszajelzés.

Fontos, hogy egy apára lehessen számítani. Ezért is nélkülözhetetlenek a védő, oltalmazó, megoldó szerepei.

Egy kislány számára rendkívül lényeges, hogy harmonikus legyen a kapcsolata az apjával, hogy az értékelje, dicsérje őt, stb. Ez ad megfelelő alapot neki ahhoz, hogy a későbbiekben boldog nő legyen, aki nem hiszi azt, hogy nem értékelik a férfiak, és képes legyen egy boldog párkapcsolatra.

Az az férfi, akivel kisfiúkorában nem töltött elég időt az édesapja, nem kapta meg a szeretetteljes tanácsokat, és az apai pofonokat, könnyen bajba kerülhet például a munkahelyi problémák során, és azt hiheti, neki mindent szabad. Másrészt egy kisfiúnak az apja példakép, s (jó) példa híján nehezebben fogja venni a mindennapos akadályokat.

Nagyon fontos, hogy az apa - bár a gyermekek nemük szerint többet, vagy kevesebbet igényelnek az apai jelenlétből- minőségi időt töltsön a gyermekeivel, teljes figyelemmel figyeljen rájuk, és betöltse érzelmi szükségleteiket.

(Forrás:lelkielet.hu / Fotó:inspire-others.com)

További érdekességekért kattints ide, csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!