Jump to content

Az iskola kiöli a kreativitást? 1.rész

2015. 02. 09. 05:00

Az oktatás kérdése mélyen megérinti az embereket, mivel ez egy fontos kérdés. Belegondoltál már, hogy az idei elsősök mikor mennek nyugdíjba?

Az oktatásnak kell őket egy olyan jövőbe juttatnia, amiről fogalmunk sincs. Még azt sem tudjuk, hogy a következő 5 évben mi lesz. Egyszerűen megjósolhatatlan, és ez elképesztő.

A gyerekek hatalmas innovációs képességekkel rendelkeznek, tehetségesek. Fontos beszélni arról, hogyan ne tékozoljuk el ezt a tehetséget. A kreativitás ugyanolyan fontos az oktatásban, mint az írástudás, és eszerint is kellene vele bánni.

A gyerekek nem félnek a tévedéstől, újra próbálkoznak. Készek tévedni, és előbb-utóbb előjönnek valami eredetivel. Sajnos, mire felnövünk, a legtöbben elveszítjük ennek a képességét. Nem vagyunk többé készek tévedni. A hibákat az elkövetendő dolgok közül a legrosszabbnak látjuk. Így működnek a mai országos oktatási rendszerek. Kineveljük a gyermekekből a kreatív képességeiket.

Az érem egyik oldala A Földön minden oktatási rendszerben ugyanaz a tárgyak hierarchiája. A tetején a matematika és a nyelvek, aztán a bölcsészet, és alul a művészet. Minden rendszerben van a művészeten belül is egy hierarchia. A képzőművészet és a zene általában magasabb rangot kap, mint a színház és a tánc. Táncot például nem oktatnak minden nap. A gyerekeket fokozatosan csípő fölött kezdik el oktatni, és egy idő után csak a fejükre fókuszálnak.

Az oktatási rendszerünk az akadémiai képesség ideájára alapoz. Az egész rendszert - mindenhol a világon - akkor találták fel amikor nem volt közoktatás, tényleg, a XIX. század előtt. Mind azért jött létre, hogy az ipari forradalom igényeit kiszolgálja. Így hát a hierarchia két ötletben gyökerezik. Először, a munka szempontjából leghasznosabb témák a tetején vannak. Így vélhetően jóindulatúan elterelték gyerekként az iskolában azoktól a dolgoktól, amiket szeretett, azon az alapon, hogy sohasem kapna munkát, ha azt csinálná.

(Forrás: Ken Robinson: Az iskola kiöli a kreativitást)

További érdekességekért kattints ide, csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!