Jump to content

Nem vagy csúnya! 1. rész

2015. 02. 10. 05:00

A hamis testképnek, az alacsony önértékelésnek meglepő hatásai lehetnek az egyénre: kezdve az átlagosnál gyengébb tanulmányi eredménytől egészen az alkohol- vagy drogfogyasztás nagyobb kockázatáig. Hogyan változhat ez meg?

Mikor kezdjük egyszerre nem szeretni, ahogyan kinézünk? Havonta tízezer ember keres rá a google-ban, hogy "Csúnya vagyok?" Ez elképesztő.

Nincs magánélet Nos, a mai serdülők ritkán vannak egyedül. Nagy a nyomás rajtuk, hogy állandóan elérhetőek, online legyenek, fecsegésre, üzenetküldésre, lájkolásra, kommentelésre, megosztásra-- és ennek sosincs vége. Soha korábban nem voltunk ennyire összekötve, ilyen folyamatosan, ennyire ugrásra készen, ilyen fiatalon. Egyszerűen nincs többé magánélet. Az a társadalmi nyomás, ami ezzel jár, megállíthatatlan. Ez az "állandóan elérhetőnek lenni" környezet arra tanítja gyermekeinket, hogy a kapott lájkok száma és a kommentek alapján értékeljék önmagukat. Nem különül el egymástól az online és az offline élet. Hogy mi valódi, és mi nem, azt nehéz elkülöníteni. És nehéz azt is, hogy mi a különbség a hiteles, és a digitálisan manipulált között. Hogy mi kivételes esemény, és mi normális a mindennapi értelemben.

Tanulmányi eredmények, elérhetetlen mítoszok Azt szeretnénk, hogy gyerekeink egészséges, kiegyensúlyozott felnőttekké váljanak. De egy testkép-központú világban gyerekeinket arra trenírozzuk, hogy több időt és szellemi energiát fordítsanak megjelenésükre, személyiségük más oldalainak hátrányára. Ennek aztán olyan dolgok látják kárát, mint kapcsolataik, erőnlétük, tanulmányi előmenetelük. Manapság tíz lányból hat azért nem csinál meg dolgokat, mert úgy gondolja, nem néz ki elég jól hozzá. Távolmaradnak a vitáktól, nem mennek vizsgázni, néha iskolába sem. Ezek nem jelentéktelen elfoglaltságok. A testükkel való elégedetlenség aláássa tanulmányi eredményüket.

És hogy honnan veszik a példát? Zörgő csontú modellektől, és retusált fotókat nézegetve. A mai tömegkultúra a nőket közhelyesen és vérlázítóan tárgyként tekinti. A fiúk sem védettek a trendek ellen. Ők szépen metszett állkapocsra és kockahasra vágynak.

Egészség Azok a serdülők, akik elégedetlenek testükkel, kevesebbet mozognak,kevesebb zöldséget, gyümölcsöt esznek, inkább vesznek részt egészségtelen fogyókúrákban, ami táplálkozási rendellenességekhez vezethet. Alacsonyabb az önértékelésük. Könnyebben befolyásolhatók, és jobban ki vannak téve a depressziónak. Mindezek miatt nagyobb a kockázata náluk, hogy igyanak, vagy a drogozzanak, a drasztikus fogyókúrának, a plasztikai műtétnek, a korai, védekezés nélküli szexnek, és az önpusztításnak.

Azok a nők, aki túlsúlyosnak gondolják magukat, többet hiányoznak igazolatlanul a munkahelyükről. A nők 17%-a nem venne részt állásinterjún olyankor, amikor nem érzi magát elégedettnek megjelenésével.

(Forrás:Meaghan Ramsey: Miért baj, ha csúnyának képzeljük magunkat? /Fotó:psychologies.co.uk)

További érdekességekért kattints ide, csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!