Jump to content

Nem vagy csúnya! 2. rész

2015. 02. 11. 06:00

A hamis testképnek, az alacsony önértékelésnek meglepő hatásai lehetnek az egyénre: kezdve az átlagosnál gyengébb tanulmányi eredménytől egészen az alkohol- vagy drogfogyasztás nagyobb kockázatáig. Hogyan változhat ez meg?

Mit lehet tenni?

A serdülőket testtudatosságra kell nevelni. Segíteni kell a serdülőket, hogy megtalálják a módját annak, hogy ne törődjenek a külsejükre nehezedő nyomással, és kialakítsák önértékelésüket.

A legjobb programok hat kulcsterületettel foglalkoznak: Az első a család, a barátok és a partnerek által gyakorolt hatás. A második a média és a sztárok világa, aztán, hogy hogyan kell kezelni a froclizást és a megfélemlítést. Miképp rivalizálunk, hasonlítjuk magunkatmásokhoz külsőnk alapján. Azután, beszélünk megjelenésünkről. Végül pedig önmagunk tiszteletének és a magunkról való gondoskodásnak a megalapozása. Ez a hat lényeges kiindulópont mindazok számára, akik komolyan veszik a hatékony testtudatos nevelést.

Ideje, hogy elkezdjük az embereket a tetteik, nem pedig a külsejük alapján megítélni.

Felelősséggel posztoljunk képeket és kommenteket a közösségi oldalainkon. Az embereket igyekezetük és tetteik alapján dicsérjük meg, ne pedig azért, mert jól néznek ki.

Végül: együtt kell működniük közösségeknek, kormányoknak, vállalkozásoknak, hogy megváltoztassuk ezt a ma jellemző viselkedési mintát, hogy gyermekeink úgy nőjenek fel, hogy egészében értékeljék önmagukat,egyéniségüket, különbözőségüket, helyüket a csoportban. Azokat kell példaképül állítsuk, akikben igazi érték van a való életben. Hogy engedjük szóhoz jutni őket, mert csak így tudunk másmilyen világot teremteni. Olyan világot, ahol gyermekeink képességei szabadon kibontakozhatnak, ahol az, hogy mit gondolnak külsejükről, nem tartja vissza őket attól, hogy vállalják önmagukat, vagy hogy elérjék azt, amit szeretnének az életben.

(Forrás:Meaghan Ramsey: Miért baj, ha csúnyának képzeljük magunkat? / Fotó:medicaldaily.com)

További érdekességekért kattints ide, csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!