Jump to content

Szociális fóbia

2015. 02. 16. 15:57

Előfordulása tíz százalék körüli, és a harmadik leggyakoribb pszichiátriai betegség.  Majdnem mindig a kamaszkorban kezdődik minden. A serdülő ekkor vívja ki magának a népszerűséget, vagy válik kinevetett, kifigurázott, megalázott fiatallá.

A kamaszkor a legsérülékenyebb időszak, hiszen a fiatal még hadilábon áll az önértékeléssel, s még csak próbálgatja az identitását, nyilvános énjét. Ha egy-egy szereplésére rossz visszajelzéseket kap társaitól, erős szorongás alakulhat ki nála minden olyan helyzetben, ahol megfigyelhetik. Így szoronghat felelésnél, vizsgahelyzetben, ellenkező neművel való beszélgetés közben, hivatalos telefonálások előtt, stb.

Enyhe szociális fóbia - Fokozott feszültségérzés

Súlyos szociális fóbia- Zárlat, bénultság

Következmény- beilleszkedési zavarok, elmagányosodás

Az iskola persze kiváló táptalaj arra, hogy a fokozatos szorongás előkészítse a kudarcot.

Mi is a szociális fóbia?

„Tartós, és irracionális félelem a kínosság lehetőségét magában hordozó helyzetek iránt.” A szenvedő alany fél nyilvános helyen étkezni, mások előtt megszólalni, írni, nyilvános mosdót használni. Félhet attól, hogy remegni fog a keze, vagy elpirul, vagy elájul. Izzadhat, fájhat a gyomra, szájszárazságra, szívdobogásra, hideg, vagy meleg hullámokra, fejfájásra panaszkodhat.

A félelem illuzorikus

A szociális fóbiások sokkal gyengébbnek érzik a „szereplésüket”, mint az amilyen. Visszahúzódóak lesznek, visszautasítják a társaságba való meghívásokat, a megmérettetéseket, stb.

A terápia

Nagyon nagy szerepe van a szülőknek abban, hogy felismerjék a gyermekkori tüneteket, hiszen a szociális fóbia a későbbiekben, kezelés híján nagyon gyakran társul alkoholizmussal vagy drogfüggőséggel, továbbá depresszióval és pánikbetegséggel. A kezelés lehet gyógyszeres (depresszió elleni szerekkel és szorongáscsökkentőkkel) és pszichoterápiás (leginkább a magatartásterápiás módszerek váltak be).

A terápia abból áll, hogy az illetőt fokozatosan kiteszik az általa fenyegetőnek érzett szociális helyzeteknek. A csoportterápia is nagyon hatásos.

(Forrás: Mindennapi Pszichológia / Fotó:www.momjunction.com)

További érdekességekért kattints ide, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!