Jump to content

Dadog a gyermeked?

2015. 02. 18. 17:43

Csúfolják miatta az óvodában? Ennek jelentősége van, hiszen visszahúzódóvá, s kiközösítetté válhat. Mivel a dadogás nem tudatos folyamat, akarattal nem befolyásolható. Mit lehet tenni?

A dadogás 2-3 éves korban fordul elő a leggyakrabban, és többnyire fiúknál. A pozitív változáshoz mélyre kell ásni.

Mik lehetnek az okok?

Ok lehet a belső bizonytalanság, a kisebbrendűségi érzés, önértékelési zavar, vagy szorongás. Lehet beszédhibája, vagy sokat tartózkodik túlzottan feszült, agresszivitással teli környezetben. Lehet, hogy túl nagy rajta a nyomás, túl sokat várnak el tőle, pl. az óvodában.

Tanácsok szülőknek

  • Ha a kicsi dadog, ne kiabálj, ne emeld fel a hangod, ne zsarold érzelmileg, ne kérleld, ne büntesd, mert ezzel egyáltalán nem segítesz neki.
  • Figyelj rá érdeklődve, szeretettel, s várd meg türelmesen, sürgetés nélkül, amit mondani szeretne.
  • Éreztesd vele, hogy szereted, és elfogadod!
  • Beszélj előtte lassan, érthetően, de normális tempóban, hogy ezzel is példát mutass neki.
  • Az eredmény hamarabb jöhet, ha verseltek, daloltok, gyakoroljátok pl., a furulya, vagy a síp megfújását, vagy úszni tanul.

Mikor jön az eredmény?

A dadogás megszüntetése általában egy lassú, nehéz folyamat, mely során a kicsinek arra van szüksége, hogy lelkileg egyensúlyba kerüljön, odafigyeljenek rá, szeressék, dicsérjék, növeljék az önbizalmát, és fokozzák a biztonságérzetét. Ha egyedül nem megy, kérd szakember segítségét!

(Forrás: www.stammeringcentre.org, Fotó:bbc.co.uk)

További érdekességekért kattints ide, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!