Jump to content

Bili-para

2015. 02. 19. 16:55

Manapság minden szülő annak örülne, ha a kicsi az óvodába már szobatisztán mehetne, de persze a kényelmi szemponton túl erre semmi sem kötelezi a gyermeket (nem kötelező a szobatisztaság az óvodába menetelkor, de persze örül neki mindenki, ha már az). Erőltessük a bilire szokást, vagy hagyjuk, hogy menjen minden a gyermek saját üteme szerint?

Ha a kisgyermek tudja, hogy mi történik az illemhelyen, ha voltak már szobatisztaságra nevelő mozzanatok, próbálkozások az életében, mégsincs ínyére a dolog, és ragaszkodik a pelenkához, akkor ne erőltessük rá a dolgot.

Ha születik egy újabb gyermek, nagyobbik testvér sokszor regrediál*, azaz kisgyerekesebb lesz azért, hogy vele is annyit foglalkozzanak, mint a kicsivel.

Tehát nem szabad vele beszélni erről, bilire ültetni, vagy bugyit, kisgatyát rá adni.

Minél jobban erőltetjük, annál inkább késleltetjük majd a folyamatot, ugyanis a kicsi átéli ezeket a szülői görcsöket. A türelem viszont sokat segít a helyzet alakulásában. Ha a szülők nem erőltetik, el tudják engedni, akkor a kicsi is fellélegzik, felszabadul a nyomás alól, és előbb-utóbb kialakul a saját igénye arra, hogy bilire üljön.

*regrediál=visszafejlődik

(Forrás: Veekrdy Tamás:Nagy családkönyv / Fotó:adrianavermillion.com)

További érdekességekért kattints ide, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!