Jump to content

Verésre ítéltetett?

2015. 02. 19. 10:38

A magyar otthonokban sem ritka a fakanál, a nadrágszíj, a vasalózsinór, vagy csak a puszta kéz „alkalmazása” a gyermeknevelésben. Egyes nevelők pedig még mindig hisznek az iskola testi fenyítés nevelő „erejében.” Valóban szükség van rá?

Az otthoni verés általában egészen kiskorban kezdődik. Az viszont elgondolkodtató, hogy a pszichológiai panaszok elő-, vagy hátterében rendre ott szerepel a verés, mint ok. Azok a gyermekek, akiket vernek, általában fokozott agresszivitásuk, vagy tanulási nehézségeik miatt kerülnek szakemberhez.

A verés következményei

A verés agresszívvá tesz, vagy depresszióval sújtja a gyermeket. Ezen kívül érzelmi, szociális, intellektuális fejlődés lassító hatása is van. Örökre az emlékezetébe fog vésődni, felnőttkorában hajlamos lehet a dühkitörésre, a romboló ösztönöknek való engedésre, a váratlan, destruktív cselekvésekre.

A gyerekek sajnos megérzik a verés mögötti öntudatlan kielégülést, s az sem üdítő dolog, ha testvérek között a másik látja, ahogyan fenyítik a testvérét.

Kézrecsapás, fenékbe billentés nélkül valóban nem érti meg, hogy mit szabad, és mit nem?

Használj egyértelmű, határozott, komoly tiltó kifejezéseket, és ha elég nagy a belső meggyőződésed, a gyermek meg fogja érteni az üzenetet. Egy éves kor előtt még nem kell magyarázatot fűzni a dolgokhoz, mert akkor még nem érti, de határozottan lehet neki mondani, hogy: Nem, ezt nem! Ez a módszer viszont szeretetteljes kapcsolat esetén működik a legjobban, hiszen a gyermeknek fontos, hogy a szülő mit gondol, mit szeretne.

Ha valami veszélyes dolgot csinál, akkor sem üthetek rá a kezére?

Nem ajánlott, de az igen, hogy minél előbb kimentsd a veszélyes helyzetből, és ha ettől megijed, utána kedvesen elmondd neki, hogy miért volt erre szükség. A gyermekek érzelmileg sokkal többet felfognak, mint értelmileg, és fogja érezni, hogy mikor cselekszünk szeretetből, és mikor a mozgatórugónk pl. a harag.

(Forrás:Vekerdy Tamás / Fotó:greece.greekreporter.com)

További érdekességekért kattints ide, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!