Jump to content

Édes muzsika a babafüleknek

2015. 02. 22. 19:13

A zenehallgatást nem lehet elég korán kezdeni. De milyen a jó babazene?

A kis pocaklakónak már az anyaméhen belül is lehetősége nyílik a muzsika élvezésére, hiszen a 7. hónaptól már a zenei hangokra is reagál. Ezt az élményt megelőzi a külvilág zajainak, majd a beszédnek a felismerése. A zenei nevelés tehát már ekkor elkezdődhet.

Hiedelmek vannak bőven! Mozart zenéje a magzatra állítólag nyugtatólag, majd babakorban okosítólag hat, míg a fúvós hangszerektől gyorsabban fejlődik a magzat. A legjobb viszont, ha a belső hangodra hallgatsz a zene kiválasztását illetően. Hallgass megnyugtató, ellazító, örömet okozó muzsikát!

A csecsemők már ösztönösen reagálnak a zenére. Számukra alkották meg a babazenéket, s külön babakoncerteket (népdalok, dzsesszdalok, komolyzenei művek, hárfa, klarinét, zongora) is. Ha a babát ölbe fogod, mozogsz a zenére, dúdolsz, tapsolsz, a baba is jobban oda fog figyelni a zenére. Ráadásul értékes időt töltötök együtt, és hozzájárulsz a bébi későbbi zenei fejlődéséhez.

A kicsik már a zene érzelmi töltetére is figyelnek: annak hangulatától függően mosolyoghatnak, táncra perdülhetnek, de sírhatnak is. A komolyzenei dallamokkal muzikalitásukat fejleszthetjük, a harmonikusabb zenék relaxáló hatásúak. Különösen kedvelik a csengő-bongó zenéket, de ha hosszú ideig szól azonos hangszer, hamar ráunnak. Nem feltétlenül gyerekzenét kell nekik adni, ismertesd meg őket a klasszikus, és a népzene mellett a dzsesszel, és a világzenével is!

Ráadásul, ha Téged idegesít egy butácska babazene, ezt a baba is érzékelni fogja. Műveltebbek, okosabbak, fejlettebbek, intelligensebbek lesznek ettől? Igen! Viszont a legfontosabb mégis az, hogy a zene örömet szerezzen a számukra!

(Forrás:BabaPatika 2013 május / Fotó:imgkid.com)

További érdekességekért kattints ide, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!