Jump to content

A drogkérdésről gyermekkörben 1. rész

2015. 02. 23. 12:53

Dr. Zacher Gábor szerint a szülőknek már hatéves korában el kell kezdenie beszélgetni a drogokról gyermekeikkel. Őket még érdekli, hogy miről mit gondolnak a szülők, de egy kamasz gyermek egy cseppet sem lesz ennyire befogadó.

A dizájner drogok tulajdonképpen az illegális szerek legális helyettesítői, s már több, mint 300 fajtájuk van. A kínai, távol-keleti laborok vegyészei, drogmixerei mindig a jogalkotók előtt járnak. A szakmabelieknek komoly kihívás, hogy naprakészek legyenek. Ijesztő, de a szülők konkrétan semmit sem tehetnek az ellen, hogy a gyermekük kapcsolatba kerüljön a drogokkal, s akár már 12-14 évesen kipróbálják. Az interneten bármely kiskorú egykönnyen rákereshet pl. az MDPV, 4-MEC Zen Gold, vagy Spice nevekre, és már rendelhet is. A csomagokat házhoz szállítják, s csupán pár ezer forintba kerül. Keress rájuk, megdöbbentő, hány árusító oldalt lehet találni. Természetesen ezeket a szereket nem drogként, hanem pl. fürdősóként, füstölőként, vagy lakásillatosítóként árulják, s fel van rajtuk tüntetve, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmasak.

Ezek a szerek azért annyira veszélyesek, mert senki sem tudja, hogy mik a hosszú távú hatásai. Nincs róla szakirodalom, nincs kutatás. Gyorsabban, s erősebben hatnak, mint az elődeik. Az MDPV például gyors pulzust, félnapi bódulatot kínál, s utána 2-3 napig pánik-, skizofrén, hallucinogén rohamok következnek. Természetesen kivédhetők, ha újra fogyasztanak a szerből, s egy hónap alatt kőkeményen hozzá lehet szokni. Az intravénás adagolásnak köszönhetően egyéb mellékhatásokkal, pl. bőrelváltozásokkal, bőrelhalással kell számolni.

S hogy mit tehet a felelős szülő, hogy megóvja gyermekét a drogoktól? Következő cikkünknek ez lesz a témája!

(Fotó: cbsnews.com,asmhealthsci.blogspot.com, Forrás:Zacher Gábor, BabaPatika 2013 május)

Ha tetszett a cikk, kérünk oszd meg másokkal is!

További érdekességekért kattints ide, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!