Jump to content

Negatív gondolat? Ásd el!

2015. 03. 13. 12:00

Ha egy gyermeknek problémája van, százszor komolyabban fogja venni, mint egy felnőtt, mivel ő még a jelenben él, és nem elég racionális. Ha problémája van, folyton azon fog zakatolni az agya.

Ha a gyermek komolyan veszi a problémáját, vedd Te is annak! Tegyük fel, hogy azt hiszi magáról, hogy nem rajzol ügyesen. Ha tényleg nem, sokat kell vele gyakorolni, és ki kell verni a fejéből, hogy nem ügyes benne. Ha ügyesen rajzol, akkor csak a gondolkodásán szükséges javítani. S hogy hogyan?

Előbb tegye valóságszerűvé a gondolatot, írja le, rajzolja le, vagy csak képzelje el ahogyan elássa a problémát, vagy egy kishajóban vízre teszi, egy könyvkupac alá rejti, jó mélyre a földbe ássa, vagy egy lufival szélnek ereszti. Itt érkezik el a jobba agyfélteke varázslatának az ideje. A gyermekek agya valóságosnak fogja venni az így elképzelt jelenetet. Az agy megkapja az információt, hogy már nincs probléma, és így is fogja venni.

Ezt a módszert olyan negatív gondolatok esetére ajánlják a legjobban, amik nagyon lehúzóak, destruktívak. Ilyen az, ha azt gondolja, nem tud úszni, nincs nyelvérzéke, csúnya, kövér, stb. Minden az agyban dől el. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a szőnyeg alá kell söpörni a problémákat, de ahhoz, hogy a gyermek fejlődni tudjon, előbb el kell őket engednie.

(Forrás:lelkielet.hu / Fotó: livescience.com,voicesempowered.org)