Jump to content

Anya, nem megyek iskolába!

2015. 03. 30. 19:41

A pszichológiai kislexikon definíciója alapján: „Gyermekkori lelki zavar, beteges, indokolatlan félelem, rettegés az iskolába járástól, az iskolában való tartózkodástól.”

Az iskolafóbia különböző félelmeken alapszik. Lássuk, mik ezek!

Félelem az elválástól

Iskolaváltásnál, vagy iskolakezdésnél a leggyakoribb. Az ilyen gyerekek általában ragaszkodnak a szüleik jelenlétéhez, s számukra az óvoda, vagy egy vendégség is gondot okoz. Az a hely, ahol nincs jelen anya, és apa, veszélyes, félelmetes, és erős szorongást vált ki belőlük.

Félelem a társaságtól

Ezek a gyerekek visszahúzódóak, nem szeretnek a középpontban lenni. Ha interakció szükséges egy társukkal, vagy a tanárral, szorongani kezdenek. Félelmük oka az, hogy félnek a nevetségessé válástól, a megszégyenüléstől, a kínos helyzetbe való kerüléstől. Így hát próbálják kerülni a feltűnést, és így túlélni a napokat.

A probléma: ha nem megy a tanulás

Ha a csemete diszlexiában, diszkalkuliában, vagy diszgráfiában szenved, esetleg részképességzavarai vannak, vagy alacsonyabb, vagy magasabb az IQ-ja, mint a társainak, utálhat iskolába járni. Számukra az iskola a kudarcok, megalázkodások helyszíne.

Pszichikai, fizikai bántalmazás

Vannak olyan tanulók, akiket kirekesztenek az osztályból, vagy annak egy klikkjéből. Az iskolások nagyon gonoszak is tudnak lenni egymással. Így menekülnek az iskola gondolatától is, hiszen rossz érzés számukra belépni az ajtaján.

A gyerek tehát nem szeret iskolába járni.

A következő kifogásaik lehetnek: Fejfájás, hasfájás, belázasodás, szorongás, dühroham, hiszti, fáradtság. Vannak olyan gyermekek is, akiknek nincs tanulási motivációjuk, s iskolakerülésük összekapcsolódik a törvényszegéssel, az ellenállással, s deviánsan viselkednek.

Amit a szülő tehet

A tartós otthon maradás nem segíti őt a későbbi beilleszkedésben, de ne dobd mély vízbe. Érdemes bevonni szakembert, pszichológust. Beszélgess sokat a gyermekeddel, hogy rájöjj, valójában mitől szorong. Így megfelelően fogod tudni bátorítani, s támogatni. Fontos, hogy megtanulja a konfliktusokat megoldani, s szembenézzen a félelmeivel.

(Forrás:psychcentral.com / Fotó:shortstoriesofasinglegirl.com)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!