Jump to content

Túl lusta?

2015. 04. 14. 20:30

Kamasz – panasz

Attól, hogy egy kamasz gyerek fáradt, és sokat alszik, még nem biztos, hogy lusta is.

A nagy fáradtságra van egy élettani magyarázat: a tizenévesek hormonális változásai annyira újak, és másak, mint addig, hogy felborulhat a bioritmusuk. A növekedési hormon, és a melatonin (alvásért felelős hormon) aránya oly mértékben aránytalan, hogy módosulhat az alvásritmus.

A melatonin általában csak este 11, hajnali 1 körül álmosítja el a kamaszokat, viszont reggel nekik is korán kell kelniük. Ha hamarabb ágyba parancsolja őket a szülő, csak forgolódni fognak. Az alváshiányuk így jelentős lehet, de az alvási anomália felnőttkorukra már rendeződik.

Azt tudod, reggel miért kelnek fáradtan, és bambán? Azért, mert a kortizol, azaz a stresszhormon csak reggel 9-10 óra tájban kezd el termelődni a szervezetükben, addig viszont az iskolában is alig tudnak odafigyelni.

Figyelj oda, mert az alvászavarok nem csak a hormonokra vezethetőek vissza, problémákra is utalhat: konfliktus, stressz, szerelem, iskolai nehézségek. Ha a alvászavar hetekig is eltart, fordulj a gyerekkel pszichológushoz, nehogy teljesen kimerüljön, vagy depresszióssá váljon.

(Forrás:Suzanne Valliéres Pszichotrükkök kamaszokhoz /Fotó:theguardian.com)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!