Jump to content

A kellemetlen vesekő, ami már a gyermekeket sem kíméli!

2016. 11. 07. 14:00

A vesekő napjainkban népbetegségnek nevezhető, a legújabb kutatások szerint, pedig már nem csak a 30 és 60 év közöttiek ,de a gyermekek is veszélyeztetettek tőle.

A vesekő kialakulásának lehetnek örökletes tényezői, de a környezeti hatások is nagyban befolyásolják. Ha felborul az egyensúly a vesekő képződést elősegítő és gátló tényezők között, akkor bekövetkezik a baj. A vizelet túltelítetté válik, és megindul a kristályosodás. Ezek a kristályok nem tudnak feloldódni a szervezetben található vízben és kiürülni a vizelettel, ennek hatására kövekké állnak össze.

Ezt a kőképződést a helytelen, sóban gazdag táplálkozás, a kevés folyadékbevitel, húgyúti fertőzések is mind elősegíthetik. Már a fiatalok is állandó rohanásban vannak, aminek köszönhetően a táplálkozásuk is megváltozik. A tartósítószerekben, cukorban, sóban gazdag ételek és italok fogyasztása mind árthat vesénknek.

A folyadékbevitel rendkívül fontos, a napi 2-3 liter folyadék fogyasztása elengedhetetlen lenne. A kőképződés elkerülése érdekében ajánlott a szénsavmentes áványvíz, zöldtea, vöröste, illetve egyéb gyógyteák fogyasztása.

Kutatások szerint, Magyarországon körülbelül 1200 gyermeket érint a vesekövesség, amelynek gyakorisága az elmúlt húsz évben, a 18 éven aluliak körében 10-15 %-kal megnőtt. A vesekövesség anyagcsere problémák miatt , már csecsemőkorban is kialakulhat. Iskolás gyermekeknél a környezeti tényezők hatása okozza.(életmód, táplálkozás)

A vesekő leggyakoribb tünetei a deréktáji- , a lágyékba vagy combba sugárzó fájdalom, ezen felül súlyosabb esetben láz, hidegrázás, hányinger, verítékezés is kísérheti a görcsöt. További tünetei, a fájdalommal járó vizelés, valamint az intenzívebb vizelési inger ellenére sem bekövetkező vizelet ürítés.

Fontos megjegyezni, hogy a vesekőképződés egy kis odafigyeléssel könnyedén megelőzhető. Ajánlott a gyógyteák fogyasztása, a rendszeres, napi megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, az egészséges étrend és a mozgásban gazdag életmód.

 

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: smaragdpatika.hu)