Jump to content

Mitől hízik a kismama? Az életmód lenne érte a felelős?

2017. 02. 07. 17:45

Ilyenkor kettő helyett eszem” szokták mondani a kismamák a várandósságuk idején, nem törődvén a felszaladt kilókkal. Vannak, akik hízásra hajlamosak, másokon minimális súlyfelesleg, vagy még annyi sem marad a szülést követően. Kutatások szerint, nem a várandósság, hanem a az életmód okozza az anyák testsúlygyarapodásátpodását.

A kutatásról...

A Michigani Egyetem tudósa, Olga Yakusheva kutatása során, megvizsgálta és összehasonlította a gyereket nevelő anyák tartós súlygyarapodását a gyermektelen nők várható súlynövekedésével.

Yakusheva és kollégái mintegy 30 ezer olyan nő adatait elemezték, akik 1-4 gyereket szültek. Miközben a legtöbb nő sohasem szerezte vissza szülés előtti alakját, a szülés után 1-2 évvel mért testsúlyuk szinte megegyezett azzal a súllyal, melyet gyerekszülés nélkül értek volna el.

A szakértők eredményei ellentmondanak annak az általános vélekedésnek, mely szerint a várandósság alatt szerzett plusz kilogrammok okozzák a tartós túlsúlyt. A tanulmány alapján a hízás az életkor és a szülői életmód számlájára írható, ugyanis sok anya a túlterheltség miatt, gyakran mond le a testedzésről és az is gyakori, hogy elfogyasztják a kisgyerekük tányérján maradt ételt. Mind a gyereket nevelő, mind a gyermektelen nők évente átlagosan 0,8 kilogrammal lesznek nehezebbek az életkor előrehaladtával, emellett az anyák évente, csaknem fél kilogrammal többet híznak, mint a gyermektelenek.

Az anyák a szoptatás idején nem sportolhatnak, azonban a későbbiekben sokan diétába kezdenek, visszatérnek a sportokhoz, azonban a gyors eredmény hiányában hamar fel is adják. A legjobb, amit egy anya tehet a szülés után, ha szeretné visszanyerni a szülés előtti alakját, ha teljes életmódbeli változtatásokat eszközöl. Fontos odafigyelni arra, hogy mikor és mit eszünk, kerülni kell az egészségtelen ételek fogyasztását, a gyorsételeket, ne együk meg a gyermekek maradékát, akárhányszor csak otthagyják a tányéron. Ha nincs idő edzőterembe járni, akkor otthon végezzünk tornagyakorlatokat. A mindennapos takarítás, mosás, és egyéb házimunka is felér egy kiadós edzéssel, kreatívabb édesanyák nem egyszer összekötik a két dolgot egymással. (Pl. porszívózás közben tornagyakorlatokat végeznek...stb) A kutatást vezető Yakusheva szerint is, sokkal jobb, ha holisztikusan közelítik meg a dolgot és hosszú távon figyelnek az egészséges életmódra a várandósság előtt, alatt és után.Az eredmények miatt , az anyáknak nem kell bűnösnek érezniük magukat. Azonban az anyasággal, életkorral járó testsúlyváltoztatások következtében fontos, hogy erősítsék az anyák pozitív testképét. Ez a párok feladata lenne, ugyanis a megváltozott hormonoknak köszönhetően, gyakoribb a szülés utáni depresszió és önbizalomhiány.

Egészséges életmóddal, mozgással, pozitív megerősítéssel azonban kilehet ezeket a problémákat küszöbölni, a súlyfelesleget le lehet adni és elégedetten, önbizalommal gazdagon boldogan élni.

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)