Jump to content

Remény a gyermektelen pároknak

2018. 01. 26. 13:54

A Kaáli Intézet mellett, hamarosan a szegedi nőgyógyászati klinikán is elindul a lombikbébiprogram. Így állami intézmény is a meddő párok rendelkezésére áll majd.

 

Ma a szülőképes párok húsz százaléka küzd meddőséggel. A kormány tavaly ősszel már jelentős lépést tett annak érdekében, hogy minél több gyermek születhessen. Kibővítették a tb-támogatással igénybe vehető lombikbébi-eljárásokat: ha egy párnál az első öt lombik-eljárás valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyermek, gyermekek esetében is négy-négy alkalommal támogatja a beavatkozást az állam. Továbbá az államilag támogatott lombik-eljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek tb-támogatását a korábbi 70 százalékról 90 százalékra növelték.

Több milliárd forintos kormányzati támogatás jut a mesterséges megtermékenyítést végző intézmények számára

Közel nyolc milliárd forint támogatást biztosít a kormány a mesterséges megtermékenyítést végző állami és egyházi intézmények fejlesztésére, illetve kapacitásbővítésre. Az intézkedés Szegedet is érinti. Hamarosan az egyetemen, vagyis állami ellátásban is elérhetővé válik a lombikbébiprogram, amelyre eddig csak a Kaáli Intézetben volt lehetőség.

Elöregedő társadalom a magyar

A legfrissebb demográfiai adatok alapján az elmúlt évben 30 ezerrel fővel csökkent az ország lélekszáma. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, negyvenöt év múlva Magyarország lakosságának az egyharmada hatvan év feletti lesz – hívta fel erre a problémára a figyelmet Németh Gábor, az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika tanszékvezető egyetemi tanára. Ezért is fontos, hogy a születésszám emelkedjen. Azonban ma minden ötödik pár számára orvosi közreműködés szükséges.

A kapacitásnöveléssel csökkennek majd a várólisták

A professzor a delmagyar.hu megkeresésére elmondta, hogy számos helyen a pároknak akár egy évet is várniuk kell arra, hogy sorra kerüljenek a programban, és a szükséges orvosi beavatkozások után új taggal bővülhessenek a családok. De a mostani intézkedéseknek köszönhetően akár hónapokon belül lerövidülhetnek ezek a listák.

Tervezés alatt áll a meddőségi központ kialakítása

A kormánytámogatást a Szegedi Tudományegyetem kapja majd meg, amely azonban jelenleg nem rendelkezik még ilyen képességgel és kapacitással. A térség gyermekre vágyó családjainak ellátását eddig a Kaáli Intézet látta el. Az erre a területre vonatkozó kormányrendelet azonban rövidesen lehetővő teszi, hogy az SZTE is bővítse a saját kapacitását, így még több párnak nyújtson segítséget a családalapításban – nyilatkozta Fendler Judit kancellár.

Egyelőre még tervezés alatt áll, hogy hol alakítják ki a meddőségi központot. Felmerült az az ötlet, hogy a jelenlegi Kórélettani Intézet helyén rendezik be az új lombikbébi-intézetet. Azonban a pontos logisztikai tervezés a következő hetekben veszi majd kezdetét.

Kihívást jelent az új feladat az egyetem számára is

Németh Gábor elmondta, hogy ilyen jellegű feladatot eddig nem látott el a klinika, csupán inszeminációval, mesterséges megtermékenyítéssel foglalkoztak. A lombikbébi-program egy külön terület, amelyhez szakemberekre van szükség. A műszerek viszont adottak, a kapacitásbővítő pályázatot pedig már el is fogadták, így hamarosan elindulhat a program, amely az egyetem költségvetésének is jót tesz majd, hiszen jól jövedelmező eljárásról van szó.

 

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)