Tervezzük meg a menüt!
Szakítsunk időt minden nap három fő és két kisebb étkezésre! Kínáljunk változatosan az előzetesen bemutatott élelmiszercsoportokat (zöldségfélék és gyümölcsök, teljes értékű gabonafélék, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, húsok, húskészítmények, halak, tojás) a nap során, a színes étrend biztosítja a gyermekek sokrétű igényeinek megfelelő tápanyagokat.
Varázsoljuk élménnyé az étkezést!
Étkezzünk közösen, amikor csak lehetséges. Vonjuk be őket minél gyakrabban a fogások elkészítésébe.Tegyük kellemes közös időtöltéssé az étkezéseket, minél kevesebb stresszel, annál több beszélgetéssel, nevetéssel.
Kínáljunk értékes harapnivalókat a kisétkezésekre!
Törekedjünk rá, hogy lehetőleg legalább kettő élelmiszercsoportból állítsuk össze a nap közben kínált snacket. Például tegyünk az uzsonnás dobozba néhány szem koktél paradicsomot pár kocka sajttal vagy kenjünk meg humusszal egy teljes kiőrlésű kiflit.
Nyissunk a változatosságra!
A különféle ízélményekre, alapanyagokra nyitott gyermekek étrendjének összeállításával, sokkal könnyebb dolgunk van, mint egy válogatós apróság esetén. Éppen ezért fontos hogy minél több különböző nyersanyaggal ismerkedjenek meg a kicsik a korai életévekben. A kitartás itt is kulcsfontosságú, hiszen előfordulhat, hogy a gyermekek csak tucatnyi próbálkozás után fogadnak el egy új élelmiszert.
Vásároljunk közösen!
A közös vásárlás segít megismertetni a gyerekekkel a különböző élelmiszereket, sőt a menü összeállítását is. Beszélgessünk, a kicsikkel arról hogyan készülnek, honnan származnak az egyes nyersanyagok. Ha módunkban, áll nevelhetünk otthon is zöldségeket, fűszernövényeket egy-egy kis cserépben vagy balkonládában.
Hagyjuk, hogy a gyerekek megtanulják kiszolgálni magukat!
Kínáljunk egyszerre kisebb mennyiséget, aminek az elfogyasztása sikerélményt jelent, ugyanakkor segít a gyermekeknek odafigyelni testük visszajelzéseire, pl. a jóllakottság érzet jelentkezésére. Bátorítsuk őket arra, hogy inkább kérjenek repetát, ha még mindig éhesek.
Az innivaló minősége is fontos!
Egészségünk szempontjából minden elfogyasztott falat és korty számít. Szoktassuk a gyermekeket arra, hogy elsősorban ivóvízzel oltsák a szomjukat. A magas cukor tartalmú italok a folyadékbevitel alkalmiszínesítését szolgálják.
A több nem mindig jobb...
Bátorítsuk a gyermekeket arra, hogy fejezzék be az étkezést, ha jóllaktak, ne legyen kötelező kiüríteni a tányért.
Ne étellel jutalmazzunk!
Az édességekkel történő jutalmazásnak megvan az a veszélye, hogy a gyermekben azt a téves elképzelést keltse, a desszertek értékesebbek más ételeknél. Jutalmazzunk inkább odafigyeléssel és dicsérettel.
Étkezzünk tudatosan!
A családi asztal legyen stressz és média mentes terület. Tegyük félre a telefont, újságot, tabletet, távirányítót és koncentráljunk helyette az együtt töltött időre és az ételre, amit közösen elfogyasztunk.
Okos segítség
Az OKOSTÁNYÉR® irányelveinek egyéni alkalmazását, figyelembe véve az általános és középiskolás gyermekek nagymértékben különböző élettani igényeit, számos háttéranyag segíti. A szülő gyermeke neme, kora és fizikai aktivitása alapján határozhatja meg az iskolás energiaigényét és választhatja ki az 1600 és 3000 kcal között összeállított nyolc élelmiszeradagolási útmutatóból az annak legmegfelelőbbet. A helyes élelmiszeradagok minél pontosabb becslését képes tájékoztató teszi lehetővé ahol hétköznapi tárgyakhoz (pl. okostelefonhoz, teniszlabdához) hasonlítva látható a javasolt mennyiség.