Jump to content

A hintázás jótékony hatása...

2018. 04. 18. 11:54

Bizonyára mindenki emlékszik még a gyerekkori hintázások okozta örömre és felszabadultság érzésre. A gyerekek a mai napig hintázhatnak játszótereken, parkokban, játszóházakban, óvodákban, iskolákban, vagy akár otthon a házban, lakásban. Miért jó a hintázás?

Tudományosan bizonyított tény, hogy a hintázásnak rendkívül sok pozitív hatása van a gyermekekre nézve. A csecsemőkori hintáztatás, ringatás segít az anya-gyermek kapcsolat elmélyítésében, a baba fejlődésének ütemében, -koraszülött babáknál kifejezetten kedvelt módszer- , valamint hintáztatással különféle betegségeket is megelőzhetünk A kicsik pozitív lelki hatásként élik meg a hintázás érzését, ugyanis hasonló érzés volt az anyaméhben eltöltött időszak számukra.

A hintáztatást a későbbiek során a legtöbb gyermek nagyon szereti. A mozgás ezen formája igazi örömforrás a számukra. A szakemberek szerint a a hintázás, idegrendszeri és hormonális folyamatokon keresztül, testi-lelki emlékek felidézésével csökkenti a stressz szintjét. Hatására a gyerekek jókedvűnek, kipihentnek, nyugodtnak, és örömmel telinek érezhetik magukat. A hintázás az idegrendszerre és a hormonális működés egyensúlyára serkentőleg hat, ezért ezt a módszert már régóta alkalmazzák a gyermekgyógyítás területén.

Jótékony hatásai...

A szabadban történő hintázás,pozitívan befolyásolja a gyerekek fizikai, szociális és kognitív készségeinek fejlődését. Fizikai erőnlétük fejlődik, a játszótereken, pedig a szociális képességeiket is fejleszthetik. A ritmikus mozgás nyugtatóan hat, segít a szorongások, félelmek, feszültségek leküzdésében. Ez a hatás felnőttkorban is megfigyelhető, ugyanis a hintaágyban, hintaszékben, függőszékben eltöltött idő, a felnőtt szervezetet is ellazítja,megnyugtatja. A hintázás elősegíti a megfelelő egyensúlyérzék, térérzékelés, ritmusérzék, mozgáskoordináció kialakítását. A gyermek az egyensúly keresés közben feszíti bizonyos izmait, miközben más izmok ellazulnak. Ezáltal megtanulja összehangolni az izmok működését.

Számos kutatás igazolja, hogy azok a kisgyermekek,akik iskolás korban sokat hintáznak sokkal könnyeben tanulnak meg írni és olvasni, ugyanis a hintázás erősíti az agyféltekék közötti kapcsolatot. Azon túl,hogy a mozgáskoordinációt javítja, a gondolkodási képességeket is fejleszti. Előfordulhat egyes gyerekeknél,hogy az első hintázás nem azt az élményt váltja ki belőlük,amire számítottunk. Ilyenkor tegyünk egy próbát, vegyük az ölünkbe és úgy hintázzunk, esetleg szerezzünk be speciális függőszéket és próbáljuk megszerettetni az új élményt. Ha a gyermek fél ettől a mozgástól, elképzelhető,hogy egyensúly érzékelési problémákka kűzd, ilyenkor érdemes felkeresni a gyermekorvost. Epilepsziás gyermekek esetében célszerű kerülni, ugyanis a hintázó mozgás rohamokat válthat ki. A speciális eseteket leszámítva, nem szabadfélteni a gyerekeket a hintázástól, célszerűbb több lehetőséget biztosítani nekik,hogy gyakorolhassák és felfedezzék az ezen mozgásforma rejtette örömöket.

Hintázni felnőttkorban is egészséges!

Ha kedvet kaptunk hozzá, ne fogjuk vissza magunkat, ugyanis egy órányi hintázással nagyjából200 kalóriát lehet elégetni, továbbá mentális és lelki frissességet is nyújt szervezetünknek. Felszabadítja szervezetünkben a „boldogsághormonként”is ismeretes endorfint, mely csökkenti a stresszt és erősíti immunrendszerünket.

(Forrás: lelkielet.co.hu l kép: pixabay.com)