Jump to content

Problémák szülés után, avagy mi okozhatja a szülés utáni depressziót? I.

2018. 04. 18. 11:10

Általában első terhességnél jellemző, hogy a baba születése után, az anyukán eluralkodik a tanácstalanság, a rossz kedv, a kedvtelenség, és a félelem a hirtelen rászakadt felelősségtől és az eddig ismeretlen anya szereptől. Ezek a szülés utáni depresszió jelei közé sorolhatóak.

A szülés utáni depressziót komolyan kell venni, hiszen ez nem csak egy „hiszti” az anyák körében, hanem egy létező probléma, melyre mielőbbi megoldást kell találni, a baba és a mama érdekében. A szülés utáni depresszió hátterében nem csak a szervezet megváltozott hormonháztartása állhat, azonban 50%-ban ez is közrejátszik. A várandósság idején felszínre kerülnek az aggodalmak, az anyákban felmerül a kérdés, hogy meg tudnak majd bírkózni az új érzésekkel, feladatokkal és felelősséggel, melyek együtt járnak az anyasággal? Napjainkban a nők kb. 15%-ánál előfordul ez a probléma.

A probléma biológiai háttere

Aki szülés utáni depressziótól szenved, leghangoltnak, rossz anyának érzi magát, gyakran sírva fakad, súlyosabb esetekben ideiglenesen eltávolodik a gyermektől. Azért fontos segítséget nyújtani ezeknek az anyáknak, ugyanis a szülés utáni időszakban fontos az anya-gyermek kapcsolat kialakítása, a baba ekkor kötődik legintenzívebben az édesanyjához. Kutatások szerint, a probléma hátterében a szülés utáni ösztrogén és progeszteron hormon szint csökkenése állhat, mely kedélyállapotváltozást és hangulatingadozást okozhat. Mindezek mellett, az orvostudomány a prolaktin szint változásához is köti a szülés utáni depressziót,ugyanis hangulatingadozást okozhat a tejtermelést serkentő hormon nagy mennyiségű termelődése is.

Lelki okok

A nők eddig megszoktak egy szerepet, egy életformát, egy életstílust, ami nem minden esetben egyeztethető össze a baba születésével. A karrieristáknak le kell mondani a munkáról, át kell rendezni az eddigi életét, ugyanis az elsőnek a gyermeknek kell lennie. Egy újszülött ellátása komplex feladat, nem lehet könyvekből megtanulni, ösztönösen (némi segítséggel) az anyáknak a feladata megbírkózni az új feladatokkal. Sokak megijednek ettől, az új és ismeretlen anya szereptől, előfordulhat, hogy szorongással, félelemmel, aggodalommal tölti el őket, ugyanis nem biztosak önmagukban és abban, hogy egyedül (apák segítségével) megbírkóznak majd ezekkel a dolgokkal.

(Forrás: lelkielet.co.hu l kép: pixabay.com)