Jump to content

Problémák szülés után, avagy mi okozhatja a szülés utáni depressziót? II.

2018. 04. 18. 11:15

Általában első terhességnél jellemző, hogy a baba születése után, az anyukán eluralkodik a tanácstalanság, a rossz kedv, a kedvtelenség, és a félelem a hirtelen rászakadt felelősségtől és az eddig ismeretlen anya szereptől. Ezek a szülés utáni depresszió jelei közé sorolhatóak.

A másik probléma, ami ilyenkor felléphet, hogy a nőből  anya lesz, hirtelen nem tudja, hogy miként kell helytállnia, valamint nem világos számára -karján az újszülöttel-, hogy lesz egyszerre anya, feleség, szerető, hogyan marad anyaként is nő. Ez a nők jelentős részében felmerül, mint lehetséges probléma a szülés után. Néhány héttel a kezdeti aggodalmak után, azonban helyre kerülnek a szerepek.

További társadalmi és lelki tényezők is szerepet játszhatnak a szülés utáni depresszió kialakulásában, ha a pár anyagi helyzete nem a legmegfelelőbb egy gyermek felnevelésére, ha a házasság, párkapcsolat válságba kerül, nincs támogató szülői, rokoni, családi környezet, esetleg túl fiatalok a szülők, korábbi depresszió, hangulatzavar esetén.

A szülés utáni depresszió tünetei...

  • állandó fáradtság
  • hangulatzavar
  • rossz közérzet
  • félelem az anyaságtól
  • félelem a gyermektől
  • tanácstalanság
  • alvászavar
  • étkezési zavar
  • bűntudat
  • önértékelési zavar
  • agresszió (súlyos esetben öngyilkosság gondolata is felmerülhet)
  • feszültség
  • ingerlékenység
  • túlérzékenység

A szülés utáni depresszió, általában a baba születése utáni második hétben alakul ki, de megelőző jelei is lehetnek az arra fogékonyaknál. Gyakran 1-2 hónap is eltelhet, mire a közeli hozzátartozók számára is egyértelművé válik a probléma. (Ha a tünetek tartósan fennállnak) A „betegség” lefolyása 6 hónapig is eltarthat. Természetesen segítséget kell nyújtani a kismamának, hiszen egyedül nem tud megbírkózni a problémával.

Hogyan segíthetünk?

Nagyon fontos, hogy keressünk fel megfelelő szakembert, aki segíthet az anyáknak. Mindemellett a környezetnek is támogató magatartást kell tanusítani. Nem szabad erősíteni az anyában a negatív érzéseket és gondolatokat. Meg kell erősíteni abban a tudatban, hogy igenis jó anya lesz belőle. Az anya állapotának súlyossága függvényében kell a kezelést meghatározni, súlyosabb esetben pszichiáter segítségére van szükség. Mindemelett a kismama kérheti szülésze, nőgyógyásza, háziorvosa vagy a védőnője segítségét is abban, hogy megtalálja a legmegfelelőbb szakembert aki segítségére lehet. A szülés utáni depresszió mindenképpenszakorvosi ellátást igényel. A házastárs, partner támogató hozzáállása ugyanannyira fontos, mint egy jó szakember segítsége. A figyelem, törődés, türelem, szeretet kimutatása jelentősen javíthat a hangulatzavaron.

Ha az orvos gyógyszeres kezelést javasol, minden esetben nyomon kell követni, hogyan hat a gyógyszeres kezelés az édesanyára és a betegség további alakulására. Enyhébb esetekben a kineziológia, és csoportos pszichoterápia is segítséget nyújthat. Ami felszínre hozza azokat az elnyomott félelemeket, szorongató érzéseket, melyek megakadályozzák az anyákat abban, hogy boldogságban és nyugalomban éljék meg a szülés utáni időszakot. A későbbi problémák elkerülése érdekében anyaként bátran kérjünk segítséget családunktól, környezetünktől, ha úgy érezzük elfáradtunk, vagy éppen nem tudunk egyedül megbírkózni a ránk nehezedő feladatokkal. Az anyaság nem jelenti azt, hogy korábbi életünkről le kellene mondani, anyaként is szüksége van a nőknek barátokra, „csajos napokra”, hobbira, ami feltölti és kikapcsolja őket, időnként ki kell szakadni az anyaszerepből és el kell hagyni az otthoni környezetet. A friss levegő, a házon kívüli programok jót tesznek az anyák lelkének és belső harmóniájának.

Ne foglalkozz azzal, ki mit vár el tőled, teljesíts a képességeidhez mérten a lehető legjobban, de ne másoknak akarj megfelelni. Természetes, hogy szülés után a gyermek az első,de párodról se feledkezz meg. Csináljatok programokat kettesben, a nagyszülők, keresztszülők, bizonyára örömmel vigyáznak majd a picire. A legfontosabb (ami sők nőben feszültséget gerjeszt) ne hasonlítsuk magunkat másokhoz. Nem tudhatjuk, hogy aki szerintünk tökéletes anya, az valójában mit gondol, mit érez, mikor egyedül van. Mindig szánj elegendő időt a pihenésre, ugyanis ha állandóan álmos, fáradt vagy, a kedved és a hangulatod is rosszabb lesz. A gyermek érdeke is az, hogy szülei mosolygósak, vidámak, szeretetteljesek, és nyugodtak legyenek.

(Forrás: lelkielet.co.hu l kép: pixabay.com)