Jump to content

Kezdődjön a munka!

2018. 07. 01. 19:00

Határozott, céltudatos, magabiztos, önálló felnőtteket akarunk gyermekeinkből faragni, ezért szülőként feladatunk, hogy erre felkészítsük őket. Eljön az idő, amikor a gyerkőc igényei már nagyobbak, de a célok elérése érdekében tehet is lépéseket.

Az önállóságra nevelés nemcsak azt jelenti, hogy saját magunkról vegyünk le terheket. Annak fő lényege az, hogy ne ijedjen meg a gyerkőc, ha valamit meg kell tennie odahaza, vagy máshol. A tanuláson kívül lehet más dolga is, mint mondjuk a házimunkában való részvétel, és az iskolába járás mellett részt vállalhat az otthoni teendők ellátásában. Ahogy nőnek a gyerekek, úgy nőnek az igényeik is. Szeretnének divatos ruhákat, kiegészítőket, technikai eszközöket. Szeretnének fesztiválokra eljárni, amelyek azonban mind költségekkel járnak. A család anyagi helyzete nem biztos, hogy tartani tudja az ütemet a kamaszodó gyerekek igényeivel, pláne, ha többen nyújtják a markukat a zsebpénzért. Ha már kellően nagy a gyerkőc, akkor azonban el lehet gondolkodni a nyári diákmunkában. Sokan vannak erre rászorulva, hogy az iskolai időszakban legyen mihez nyúlniuk, mások a vágyaik megvalósítása miatt állnak nyáron munkába.

Hogy ne csak a semmittevésről szóljon a hosszú nyári szünet, de a befektetett energiáért pénz is járjon, sok diák keres nyárára munkát. A legfőbb motivációt a pénz jelenti, azonban ezen túl az önállósodás egyik nagy lépését teszi meg a diák. Új emberekkel és helyzetekkel ismerkedhet meg, amelyek mind szükségesek a fejlődéshez, a felnőtté váláshoz. Már gyermekként beleleshetnek a munka világába, és megismerhetik a pénz értékét.

A tizenöt évet betöltött diákoknak lehetőségük van arra, hogy nyári munkában gondolkodhassanak. Ez a korosztály azonban év közben még nem vállalhat munkát, csak nyáron. A 16 évesek már évközben is dolgozhatnak szülői engedéllyel. A szülő jelenléte a munkakeresésben szükséges, hiszen a munkára máshogy látnak a még tapasztalattal nem rendelkező gyerekek. Fel kell deríteni a kínálatot, és ha van valami kecsegtető, akkor is számításba kell venni több dolgot. Ha felvételt nyer a diák az adott helyre, az komoly elkötelezettséget jelent. A munkanapokon pontosan kell megjelenni, nincs helye a késésnek. A munkahelyen nem fogják elnézni, hogy elaludt, mert előző nap bulizott. Bizony, arra is ügyelni kell, hogy ha dolgozni megy, akkor időben ágyba kerüljön, ne tévézzen hajnalokig. Azt is be kell kalkulálni, hogy mennyi időt vesz igénybe, hogy a munkahelyére eljusson. A tömegközlekedéshez is igazodni kell, ha azzal tudja megközelíteni. A diákmunka vállalásával kitartásra, eltökéltségre van szükség.

Szülőként támogatni kell gyermekeinket. Akármilyen munkáról is van szó, még ha nem igényel túl nagy fizikai aktivitást, de azért pénzt kapna, támogatni kell. Még jobb, ha olyan munkát talál, amelyet barátaival együtt tud végezni. Az még a szülőnek is nagyobb biztonságérzetet adhat. Ha az idei nyár az első a munka világában, hát az legyen nem nagy felelősséggel járó, könnyebb munka, amelyben nem kínlódik, mert így pénzt is kap, de nem fogja megutálni. Keressetek közösen olyan lehetőségeket, amely a gyerkőc számára jó és kivitelezhető munka lenne. Valószínűleg nem ezen a nyáron fog meggazdagodni, de arra pont jó a nyári munka, hogy pénzt gyűjtsön össze ahhoz, amit szeretne megvásárolni magának. Nemcsak a pénzkeresés nehézségeire fog rávilágítani, hanem a pénz beosztására, értékére is megtanítja.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: scandinavianstudy.com, higheredparent.com, journalstar.com)