Jump to content

Mit csinálsz, amikor a gyermekeddel vagy?

2018. 07. 03. 17:00

Ha félre tudnád rakni minden zokszó nélkül a telefonodat, akkor oda tudnál figyelni a gyermekedre? Nincs más, csak a gyerkőccel való beszélgetés, játék. Mennyi tiszta időt szánsz a gyermekedre naponta?

Napjaink szinte minden perce be van osztva. A gyerekek életében még nem szerepelhet az iskola után is munka és tanulás, szüksége van olyan időszakra, amikor pihenhet, játszhat. Az otthon erre a legalkalmasabb hely. A felnőttek élete azonban nem erről szól. A munkahely hátrahagyása után még az otthoni teendőkkel is foglalkozni kell, és persze ott vannak a gyerekek.

A legjobb, ha egyszerre ér haza mindenki. Akár már útközben is meg lehet beszélni kivel mi történt napközben. Mire hazaér a család, már belemelegednek az egymásra figyelésbe.

Csakhogy a felnőttek otthon töltött ideje nem a pihenést jelenti. Tele vagyunk házimunkákkal, ház körüli munkákkal. Most állj csak meg egy kicsit. Emlékezz vissza a legutolsó magad mögött hagyott munkanapodra, és hogy azután mit csináltál. Mennyi idő volt az, amit a gyermekeidre fordítottál? Azt az időt számold, amikor csakis a gyerekekkel voltál és velük foglalkoztál, tehát nem nyomkodtad közben a telefont, nem intézted a házimunkát. Arra az időre gondolj, amikor gyermeked szavaira figyeltél és semmi mást nem csináltál eközben. Ha a tiszta időt figyeled, amikor ténylegesen időt és energiát fordítottál a gyerkőcödre, az lehet, hogy nagyon kevés. Ne szégyelld magad, ilyen világot élünk, azonban ennek bővítésére kell törekedni.

Amikor az édesanya otthon van pici gyermekével, akkor a tiszta, a gyermekre szánt foglalkozási idő sokkal több. Akkor is el kell végezni az otthoni dolgainkat, mivel azonban otthon vagyunk, a nagyját akkorra tudjuk időzíteni, amikor a baba alszik. Ahogy nőnek a gyerekek, a szülő visszaáll a munkába, az életritmusa is megváltozik mindenkinek. Már csak a reggelek és a késő délutánok, esték lesznek adottak arra, hogy foglalkozzunk egymással. Emellett haladnia kell mindennek, ezért ha már mindenképp főznöd, vasalnod, mosogatnod kell, akkor kérd meg gyermeked, hogy segítsen neked. Talán szívesen veszi a felkérést. Míg megy a munka, addig is tudtok beszélgetni. Sőt játszhattok szójátékokat, bármi olyat, amihez csak az eszeteket és a szátokat kell használni.

Ugyanúgy tölthettek közös és hasznos időt együtt, ha autóban utaztok. A nyaralások ideje kezdődik most, így bármilyen utazási eszközt használtok, érdemes beszélgetésbe elegyedni a gyerekekkel. Olvashattok közösen könyvet, vagy újságot is lapozhattok, amely témával szolgálhat. Nemcsak együtt vagytok, ráadásul tartalmasan is, de még ismeretekkel is gazdagodhattok.
A játszótéren ugyanúgy beszélgethettek mondjuk hintázás vagy libikókázás közben, de énekelhettek, mondókázhattok is.

Meg kell találni azt az időt, amikor ténylegesen oda tudunk fordulni gyermekeinkhez. Érdemleges időt kell arra szánni, hogy foglalkozzunk velük, egymással.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: qygjxz.com, faminbusiness.com, charlottecollaborativedivorce.org)