Jump to content

Nem érted mit mond a gyermeked? Akkor te nem vagy menci

2018. 07. 05. 19:00

Nem kell ahhoz még csak kamasznak lennie a gyermekendek, hogy ne érts a nyelvén. Amíg babanyelven halandzsáznak, az okoz nehézséget, de a beszédhangok tisztulásával sem mindig értjük meg őket, mert ismeretlen kifejezéseket használnak.

Az internet és a technika világába már az egészen kicsi gyerekek is beleleshetnek. A mi életünkben az internethasználat csak felnőtt éveinkben jelentkezett, azaz akkor kellett megtanulni, addig a most felnövekvő nemzedék számára már teljesen egyértelmű ezek jelenléte, napi használata, hiszen beleszülettek. A játékok, mesék, videók olyan szókinccsel bővítik gyermekeink készletét, amelyet a mi időnkben nem használtak, így olykor az az érzésünk, mintha szülőként nem is foglalkoznánk gyermekeinkkel, nem is beszélgetnénk, tanítanánk őket.

Szülőként el kell fogadni, hogy gyermekeink más korban nőnek fel, és bár a család közege az első nevelési színtér, a másik nagy részét a kortársaival való napi kapcsolata teszi ki. Hatnak egymásra a gyerekek, eltanulnak egymástól is új szavakat, megtanulják az internethasználat során is, és persze előszeretettel fitogtatják új tudásukat. Mire észbe kapunk, addigra a gyerek szavainak töredékét értjük meg.

A mai gyerekek már nemcsak a mesékből szívják magukba a szókincset, az új és a gyerekek között nagyon terjedő szavakat, hanem a videobloggerekenk, vagyis a vloggereknek köszönhetően futótűzként terjedhetnek ezek a kifejezések. Ami a megszokottnál újabb, azt hamar megtanulják és alkalmazzák, de ha túl sokan élnek azzal, akkor ugyanolyan unalmassá és akár cikivé is válhat a kifejezés.

A szlengek használata nemcsak azt sugallja, hogy a fiatal felkészült, jártas, de még az együvé tartozást is erősítik benne. Fontos szerepe van egy-egy fiatalokból álló csapat számára, hogy milyen szavakat használnak, hogyan nevezik, hogyan köszöntik egymást. Van, ahol a három puszi váltása a kötelező, mások különleges kézfogást alkalmaznak, és még lehetne sorolni. Ezek mind a csapathoz tartozást jelzik, és ettől boldogabbnak, erősebbnek érzik magukat a csapattagok.

A szlengnek az is a szerepe, hogy a feljebb lévő generáció tagjai előtt titok legyen az, hogy miről beszélnek. Ám, ha a szülők nem értik meg a gyerekek ilyenfajta kommunikációját, akkor persze nem mencik. Vagyis nem menők. A felnőttek egy része igyekszik lépést tartani gyermekei szóhasználatával, de könnyen lehet, hogy túlzásokba esik, és nevetségessé válik.

Nem árt éppen tisztában lenni azzal, hogy mit mond a gyermekünk, azonban annak sincs túl nagy értelme, ha minden szavát javítgatjuk, mert így azt erősítjük bennük, hogy nem értjük őket, és nem is akarjuk. Egy kis továbbképzés, hogy mi mit jelent a gyerekek nyelvén: adom: tetszik; bejövős: jó, tetszik; burkol: eszik; bláz: cigi; cinkes: megoldhatatlan, kemény helyzet; cringe: kínos; cukker: bájos, kedves, aranyos; epik: baki, kínos szituáció; fake: kamu; facse: Facebook; fullos: tökéletes, jó; gány: rossz; ikszdé: XD nevetés; kajak: tényleg; random: tetszőleges; skippel: kihagy vagy lemond valamiről; sopeszol: vásárol; sügér: bamba, buta;  swag: menő; száni: szánalmas; szerivan: szeretlek; vágom: értem; WTF: mi van?; yepp: hogyne, igen; yolo: You Only Live Once – egyszer élünk rövidítése.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: defensivedriving.com, tes.com, cbn.com)