Jump to content

Mindig sír a baba

2018. 07. 18. 17:00

A legtöbb nő eljut életében arra a pontra, hogy családot szeretne, vágyában legalább egy, de inkább több csintalan gyerkőc veszi körbe. Az anyaság nem könnyű feladat, ezzel senki sem áltat, számos buktatóval és akadállyal kikövezett út ez (a sok jó mellett).

Van, akinek a várandóssága sem gyaloggalopp, másoknak élete legszebb időszakát jelenti, de a szülés is annyiféle lehet. A végeredmény a lényeg, az egészséges baba. A csecsemők életük legelső szakaszában nem tudnak mást csinálni, mint aludni, enni és sírni. A születés utáni első felsírás megnyugtatóan hat az édesanyára, de a kórházból hazatérve, az állandóan síró baba már inkább nyugtalanító, mintsem öröm. Természetes, hogy a frissen a világba érkezett apróságok egyetlen kommunikációs lehetősége a sírás, el is fogadjuk azt, de ha a bömbölés fájdalmas és szünet nélküli, az már kimerítő a baba és a család számára is. Egy anya mindig meg akarja oldani gyermeke baját. Ha pedig a kicsi sír, akkor azonnal késztetést érez arra, hogy megszüntesse a sírást, megkeresse, mi váltja ki azt. Örömmel tölt el, ha gyermekünk nyugodt, alszik és aggódunk, ha sír. Még akkor is aggódunk, ha jól tudjuk, ha a babák átlagosan naponta 1-3 órát sírnak. Mi van akkor, ha ez a szám napi szinten jóval több? Egyértelmű, hogy a szülők, de főleg az anya aggódni kezd kicsije miatt.

Azt már tudjuk, hogy a várandósság ideje alatt sem egyformák a kismamák. Vannak, akik lazábban kezelik a helyzetet, nem aggodalmaskodnak, jól viselik a megváltozott állapotot, míg másokban frusztrációt okoz az állapot maga, valamint szorongást okoz bennük, hogy milyen lesz az, ha már megszületik a kicsi.

Egy kutatás pedig azt is kimutatta, hogy a kismamák szorongása, aggodalmaskodása nagyon kihat a magzatra, és az ilyen babák születésük után sokkal sírósabbak. Ehhez a kutatáshoz háromszáz várandós nőt vontak be, akikkel beszélgettek és rögzítették az adatokat a várandósság ideje alatt többször is. Arra voltak kíváncsiak a szakemberek, hogy mennyire voltak aggodalmaskodók, depresszívek mialatt babájukat hordták a szívük alatt. Sőt, miután megszületett a 300 anya babája, utána is folytatták az interjúkat. Voltak olyan édesanyák, akik arról számoltak be, hogy a szülés utáni időszakot nehezen vészelték át, mert a kisbaba nagyon sokat sírt. Talán már te is sejted, hogy ezek a babák azoknak az anyáknak a gyermekei voltak, akik terhességük alatt is sokat szorongtak. A kutatók úgy vélik, hogy az anya megemelkedett stresszhormonjának egy részéhez a magzat is hozzájuthat a fejlődése során, és talán ez hat a magzat agyfejlődésére is. Emellett pedig számolni kell az anya magatartásának babára történő hatásával is.

Egy újszülött baba esetében a napi maximum három órás sírás teljesen normális, hiszen ez a kommunikáció része. Jelzi, ha éhes, ha unatkozik, ha melege van, ha fázik stb. Az első hónapok nehezebbek szoktak lenni a hasfájós babáknál, akik esetében a sírás vigasztalhatatlan olykor, de általában a negyedik hónaptól magától megszűnik a probléma. Az édesanya minden próbálkozása ellenére sem mindig tudja megnyugtatni kisbabáját, és ez kiborító állapot. Ekkor sokan szokták magukat hibáztatni azért, mert nem értenek a saját gyermekük nyelvén, nem tudják, mitévők legyenek. Ha az orvos is egészségesnek véli a babát, akkor nem kell azon aggódni, hogy a baba beteg, csupán átmeneti, de kemény időszakról van szó. Hiába sír úgy a baba, mintha őrült fájdalma lenne, csak nagyon kicsi százalékban igazolódik be, hogy a fékezhetetlen bömbölés mögött valóban betegség húzódik.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: momtastic.com, thetasmanianbaby.com.au, healthline.com)