Jump to content

Kicsim, megengeded, hogy lecseréljem a pelenkádat?

2018. 07. 23. 19:00

Meghatározott szabályok szerint, azok betartása mellett éljük az életünket, mert így a társadalomban elvegyülve, nem kihívóan viselkedünk. Erre tanítottak szüleink, és mi is erre neveljük gyermekeinket.

Nemcsak az otthoni közegben tartunk be szabályokat, hanem mindenhol máshol. Sőt az otthon az, ahol kissé jobban elengedhetjük magunkat. Bárhová megyünk és bármit teszünk, annak megvan a meghatározott sorrendje, szabálya. A boltban sem dulakszunk mindenki elé a kasszánál, hanem kivárjuk a sorunkat. A gyermeknevelés legközvetlenebb közege a család, fontos, hogy a gyerekeket már otthon megtanítsunk bizonyos szabályok betartására, mert sokkal könnyebb lesz számukra a más, idegenbe közegben való eligazodás, alkalmazkodás. Ám egy picike, még javarészt öntudatlan újszülöttet nem tanítunk különlegesebb szabályokra, és szülőként nem kérdezzük meg tőlük azt sem, hogy jöhet-e a fürdés, a pelenkacsere. Márpedig egy ausztrál szexuálpszichológus nő pont erre világít rá. Az ő nézetei szerint a szülők elvárják, hogy a gyerkőcök betartsák a szabályokat, kövessék az utasításokat, azonban ez csak egyirányú cselekvés, mert az anyuka, apuka, közeli családtag sosem kérdezni meg az apróságot arról, hogy kicserélheti-e a pelust. Az ausztrál szakember azt állítja, hogy minden pelenkacserénél engedélyt kellene kérnünk a kicsitől. Persze eleinte ez nem a szavak szintjén működne, hanem a testbeszéd értelmezése alapján, de arra igenis figyelnie kellene minden szülőnek, hogy ne csak a saját, szülői akarata érvényesüljön, hanem hagyja babáját is megnyilvánulni. Csak akkor vehesse le a pelust és tehessen rá újat, ha azt a baba is szeretné.

A szakember kijelentése óriási visszhangot, sőt felháborodást váltott ki az emberekből, főleg az édesanyákból. Sok szülő támadta azzal a szexuálpszichológust, hogy ha babájuk beleegyezésére várnának, akkor akár órákon át ülnének, feküdnének a babák a koszos pelusban, és a popó is kipirosodhatna, akkor sem biztos, hogy engedélyt adnának a pelus cserélésére.

Az ausztrál szakember saját gyermekeit is a beleegyezésre tanítja, amely azért fontos, hogy a szülők sokkal jobban figyeljenek a babáik, gyerekeik testbeszédére. Minél korábban kezdik a gyerkőcök véleményét is kikérni a szülők, annál hamarabb belenevelik a gyerekekbe a véleményformálást, a személyes higiénia fontosságát, valamint megóvhatják a gyermekeiket attól, hogy szexuális visszaélés áldozataivá váljanak.

Te megkérdezed babádat arról, hogy lecserélheted a már szagos pelust? Mi a véleményed erről a módszerről?

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: webmd.com, homeremediesforyou.com, fatherly.com)