Jump to content

Az ölelés mindenkinek jár

2018. 07. 24. 19:00

Mi az, ami minden nap teszel a gyermekeddel? Puszit adsz neki, simogatod, megöleled? Mind természetes és ösztönösen jövő cselekedet, de nem mindenki számára az. Van, akit nem ölelgettek gyermekkorában.

A szeretet kifejezésének egyik elhanyagolhatatlan módja az ölelés. A pici babánkat is gyakran vesszük kézbe, ölelgetjük, mert minél közelebb akarjuk magunkhoz tudni. Nemcsak a gyermekeinkkel tesszük ezt, hanem a hozzánk közelebb álló emberekkel és olykor idegenekkel is. Az ölelés ugyanis mércéje annak, hogyan viszonyul egymáshoz két ember.
Az ölelésnek is van mélyebb és felületesebb formája. Ez utóbbihoz tartozik a futó ölelés, amely azt jelenti, hogy csak futtában ejtjük meg az ölelkezést, vagyis nem szánunk rá elég időt. Nem is az idő rövidsége miatt van ez, hanem a másik személyt nem ismerjük annyira, hogy indokolt lenne a hosszasabb ölelés, sokszor csak protokoll részét képezi
Az ölelkezés bensőséges üdvözlés, mégis annak lehet távolságtartó hatása, ha csak a két ember arca ér össze, de a testek nem találkoznak. Lehet ez szándékos viselkedés, vagy egyszerűen csak nem akarunk a másikhoz annyira közel kerülni, esetleg saját félelmeinkből is eredhet.
A ölelés másik véglete az, amikor valaki szinte ránk nehezedik ölelés közben. Mintha ezzel tehertől szabadulna meg, amelyet ránk helyez.
Az öleléshez a karjainkat is használjuk, de ha a mi karunk helyezkedik el a másiké fölött, akkor mi akarjuk uralkodni.

Mint az érzékelhető az ölelés is többféle lehet, és máshogy öleljük meg a gyermekünket, mint a párunkat, valamint egy idegent. (Ha kérdés lenne, hogy miért ölelkezünk idegennel, néha hozza úgy a helyzet, hogy benne találjuk magunkat egy szituációban, amelyből nem akarunk kitűnni, és akkor is megöleljük az embert, ha idegen, mert a többiek is ezt tették). Bármilyen hihetetlenül hangzik, de vannak olyanok, akiket nem ölelgettek. Egy ilyen ember számára az ölelés új, nem is tud azzal mit kezdeni. Ezért kell már pici gyermekeinket is sokat ölelgetni, mert az nemcsak a kölcsönös szeretet fejezi ki, hanem biztonságot is nyújt. A legnagyobb hibát véti az a szülő, aki nem ölelgeti gyermekét. Kutatásokkal már bizonyították, hogy az ölelés során erősebb agyi aktivitás tapasztalható. Amikor gyermekeinket öleljük, akkor segítséggel vagyunk gyermekünk agyának fejlődésére is.

Nemcsak a szülő-gyermek szeretetének kifejezése lehet az ölelés, a szülő ölelő karja nemcsak biztonságot nyújt a gyermeknek és jó érzést ad a szülőnek, hanem az egészséges fejlődéshez nélkülözhetetlen testkontaktus.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: flickr.com, gethealthyu.com, gfycat.com)