Jump to content

A keresztszülőség komoly vállalás

2018. 08. 22. 19:00

A vallásos családokban született gyermekek életébe beletartozik a keresztelő, de a nem vallásos családokban ez lehet, hogy kimarad. Keresztszülőt vallásosságtól függetlenül is szoktak a gyerekeknek választani, felkérni.

Vallásos családban nem kérdés a keresztelkedés, de sok, hitüket nem gyakorló, gyülekezetbe nem járó is megkeresztelteti gyermekét. A másik oldalon pedig állhatnak ennek ellenzői, vagy a kétségek közt tengődők. Aki nem keresztelteti meg gyermekét, árt-e azzal a csöppségnek, vagy sem?

A gyermekeink megszületése életünk egyik legnagyobb csodája és történése. Nagy titok, hogy mivé válik majd a kicsiből.

A legtöbb családban is hagyomány és talán mindenki elgondolkodik azon, hogy ha esetleg a szülőkkel valami baj történne, akkor ki vigyázná gyermekük életét? Csodálatos, ha a nagyszülőkre lehet számítani bármikor és bármiben, ám sok esetben ez nincs érvényben, ha egyik, másik, akár mindegyik nagyszülő már eltávozott. Az élet kiszámíthatatlansága a legbiztosabb, így a családokban általános, hogy gyermekük számára keresztszülőket választanak ki. Nem is olyan egyszerű ez a feladat, hiszen a pozícióra olyan személyeket szeretnénk keresni, akik vállalják ezt a feladatot, és még fontosabb, hogy alkalmasak is legyenek arra. Ha hirtelen történne valami, akkor a keresztszülők lehetnének azok, akikre a gyermeket bízni lehetne. Keresztszülővé válni formalitás, de egyben megtiszteltetés és felelősség is. Nemcsak annyiból áll, hogy a keresztszülők részt vesznek a keresztelő eseményen, hanem azt jelenti, hogy életre szóló feladatot vállalnak ezzel magukra.

A keresztelő szép alkalom, de ha csak addig állnak a keresztgyermekük mellett, akkor mit sem ér a formalitás. Keresztszülőnek lenni azt jelenti, hogy jelen kell lenni a gyermek életében, mert csak így tudunk rájuk hatást gyakorolni. A formalitáson túl tehát sokkal fontosabb az, hogy személyes kötődés alakuljon ki keresztgyermek és a keresztszülők között. Az igazi keresztszülők értik és érzik keresztgyermekük vágyait, gondolatait, és nemcsak az alkalomra szánt ajándék adás-kapás idejére szól a kapcsolattartás.

A régebbi korokban a keresztszülőket a szülők választották gyermekeik számára. Nem mindig a rokonok között keresték a keresztszülők személyét. A barátság fenntartása és ápolása miatt sokszor a gyerekkori barátjukat választották. A keresztszülőség egy újabb kapocs volt a baráti kapcsolatban.

A nem vallásos családokban ugyanúgy lehet keresztszülőt választani, a ceremóniát ez esetben névadónak nevezik.

A vallás és a hit gyakorlása nem mindegyik családban van jelen. A szülők döntésén múlik, hogy megkereszteltetik-e gyermeküket vagy meghagyják a döntés jogát utódjuknak. Keresztszülőt azonban megfontoltan érdemes választani. Az alkalmasság mellett az akarat is számít. Nagy feladat és nagy felelősség is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: autumnstonephotography.co.uk, classicfm.com, stanthonytheabbot.org)